Het hoe en wat van de pre-menopauze

Het hoe en wat van de pre-menopauze
19 januari 2015
Oorzaken

Moeder natuur heeft ons vrouwen niet alleen opgezadeld met het alom bekende maandelijkse feestje. In de trant van ‘waar is de after party?’ heeft ze ook nog eens de overgang en alle bijkomstige klachten van dien in het leven geroepen. Gezellig hoor, zo’n moedergodin!

Van ongesteld naar de pre-menopauze

De overgang bestaat niet simpel en alleen uit de menopauze. Voorafgaand en na de menopauze vinden ook veranderingen plaats in het lichaam die onder de overgang vallen en, je voelt ‘m al aankomen, allerlei verschijnselen met zich meebrengen. Jammerlijk, maar aan deze natuurlijke processen valt weinig te veranderen.

De fase voor de menopauze noemen we de pre-menopauze (overgang) en is ver voor je laatste menstruatie al merkbaar. Je kan op je 35ste al voelen dat de menopauze eraan komt! De hoeveelheid oestrogeen begint toe te nemen en het progesterongehalte neemt juist af. De hormoonspiegel begint daardoor te schommelen, het geheel raakt uit balans en de pre-menopauze heeft zijn intrede gedaan!

Wat zijn de klachten?

Er zijn allerlei symptomen en klachten waaraan je kunt merken dat het toch echt zover is en de pre-menopauze ook jou heeft bereikt. Typische overgangsklachten zijn bijvoorbeeld:

  • Hevig bloedverlies
  • Opvliegers
  • Hoofdpijn
  • Een opgeblazen gevoel
  • Angstige en negatieve gevoelens
  • Vermoeidheid
  • Gevoelige borsten
  • Last van de gewrichten en spieren.

Ook kan je vergeetachtig worden en last krijgen van slaapstoornissen.

Na de pre-menopauze

Logischerwijs volgt na de pre-menopauze het moment waar het allemaal om draait: de menopauze (wist je trouwens dat dit Latijn is voor ‘maand ophouden’?). Dit is de dag waarop je je laatste menstruatie krijgt. Inderdaad, de menopauze duurt om precies te zijn één dag! Vervolgens kom je terecht in de post-menopauze: je bent niet meer ongesteld en alle overgangsverschijnselen kunnen nog steeds merkbaar zijn totdat je lichaam gewend is aan het nieuwe evenwicht in hormonen.

Oplossingen voor de symptomen van de overgang

De mate waarin jij kans hebt om last te krijgen van de overgang is deels erfelijk bepaald en kan je dus gemakkelijk op je moeder en oma afschuiven. Helaas is er nog geen wondermiddel beschikbaar die alle symptomen in één keer teniet doet. Maar gelukkig heb je zelf wel invloed op hoe jij de klachten ervaart. Door gezond te leven, lekker te sporten, je te omringen met positieve mensen en gezelligheid en plezier te hebben in datgene wat je bezighoudt, kan je veel klachten de rug toekeren of in ieder geval verminderen. Dit geldt met name voor mentale klachten. Het is ook belangrijk om actief te blijven als je last hebt van gewrichtsklachten en je spieren soepel te houden.

Hevig menstrueel bloedverlies?

In sommige gevallen kan een huisarts ervoor kiezen om bijvoorbeeld opvliegers te bestrijden met medicijnen zoals hormoonpleisters of tabletten. Heb je last van klachten als hevig bloedverlies? Dan kan de NovaSure behandeling een oplossing zijn. Door deze behandeling wordt het baarmoederslijmvlies permanent verwijderd en kun je je volledig focussen op de dingen in het leven waar je van geniet!

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?