Bespreek jij alles met je vriendinnen?

Bespreek jij alles met je vriendinnen?
14 september 2015
Menstruatie

Waar in sommige tampon- en maandverbandreclames de vrolijke, in witte jurkjes over de straat huppelende vrouwen vandaan komen, is voor één op de vijf vrouwen in Nederland een groot raadsel. Lachen en huppelen? Stemmingswisselingen en met buikpijn in je joggingsbroek op de bank hangen bedoel je!

Vervelend

Twintig procent van de Nederlandse vrouwen ervaart haar menstruatie niet als een maandelijks feestje. Het gaat zelfs zo ver dat 60 procent de sociale activiteiten zoals feestjes, sporten of een avondje naar de bioscoop juist overslaat, omdat ze simpelweg niet zo lekker in haar vel zit. En zelfs dat is eigenlijk een understatement.

Hoofdpijn, buikpijn en schommelend door het leven

Onderzoek heeft aangetoond dat respectievelijk 44 en 31 procent van de vrouwen last heeft van buikpijn en hoofdpijn/migraine. En alsof dat niet genoeg is, is eenderde van de vrouwen langer dan vijf dagen ongesteld, lekt 40 procent regelmatig door en heeft een kwart van de vrouwen last van onregelmatige menstruaties.

Als kers op de taart doorstaat 31 procent van alle ladies de week met een humeur dat zo veranderlijk is als het weer. Depressie, spanning en prikkelbaarheid… Leuk is anders! PMS-klachten doen geen enkele vrouw goed. En niet om het één of ander, maar vaak worden de klachten met de overgang in het vooruitzicht alleen maar erger. Tijd om er wat aan te doen.

Bespreek het!

Wij vrouwen zijn dan wel koninginnen in praten en giechelen en nemen tot in de kleinste details de dag met elkaar door. Maar wat blijkt? Als het op onze menstruatieproblemen aankomt, houden we ineens massaal onze mond. Bijna de helft van alle vrouwen bespreekt zelden tot nooit het maandelijkse feestje met een vriendin, hun moeder, partner of de huisarts. Dom? Misschien wel ja, want juist dat gesprek met je vriendin of moeder doet je inzien dat het niet voor iedereen normaal is om een week per maand uit de running te liggen. En juist dat gesprek met de dokter helpt je om een oplossing te vinden voor jouw menstruatieprobleem.

Weer lachen en huppelen

Waarom wij vrouwen niet zo graag over onze menstruatie praten, is niet duidelijk. Schamen we ons? Willen we anderen niet tot last zijn met onze ellende? Wat wel duidelijk is, is dat voor vrouwen met hevige menstruaties de ongesteldheid het leven kan overnemen. Het wordt tijd om een bezoek te brengen aan de huisarts, zodat de Nederlandse vrouw weer met een gigantische glimlach haar witte jurk kan aantrekken en de straat op huppelt om bij vriendin X de écht belangrijke levenszaken te bespreken (lees: de laatste mode, die knappe instructeur op de sportschool en de lelijke schoenen van je nieuwe collega).

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?