Bloedproppen en stolsels; de meest voorkomende oorzaken

Bloedproppen en stolsels; de meest voorkomende oorzaken
13 januari 2017
Oorzaken

Bloedproppen en stolsels tijdens de menstruatie: de meerderheid van de vrouwen heeft het wel eens meegemaakt. De eerste keer dat dit gebeurt, kan even schrikken zijn, maar incidenteel bloedverlies met stolsels is in principe onschuldig. Wanneer het verlies van bloedproppen of stolsels maandelijks terugkomt en buitengewone proporties aanneemt, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken?

Stolsels en bloedproppen zijn veelal onschuldig

Allereerst is het goed om te weten dat menstruatiebloed normaliter niet stolt vanwege een enzym genaamd plasmine. Dat enzym zorgt ervoor dat bloedproppen worden afgebroken. Het kan natuurlijk altijd een keer voorkomen dat een menstruatie wat heviger is dan normaal, waardoor plasmine niet in staat is om de stolsels af te breken. Daarnaast verschilt elke baarmoeder van vorm en kan het bijvoorbeeld gebeuren dat er wat bloed achterblijft in de baarmoeder dat er later als stolsel uitkomt. Allemaal volkomen onschuldig. Als de stolsels echter elke maand terugkomen én gepaard gaan met veel bloedverlies en pijn, kan dit duiden op een probleem.

Oorzaken van grote bloedstolsels tijdens de menstruatie

Wanneer bloedproppen, stolsels of hevig bloedverlies een maandelijks ritueel worden, is het raadzaam om de bron aan te pakken. In principe zijn er twee oorzaken aan te wijzen:

  1. Een afwijking in de baarmoederholte
    Een afwijking in de baarmoederholte, zoals een myoom, vleesboom, poliep of achtergebleven weefsel na een miskraam of bevalling kan zorgen voor hevig bloedverlies en menstruatieklachten. Gelukkig is er in veel gevallen een oplossing, zoals curettage en nog laagdrempeliger de MyoSure behandeling; een effectieve methode om myomen, poliepen, vleesbomen of achtergebleven weefsel in de baarmoederholte te verwijderen.
  2. Een te sterke opbouw van baarmoederslijmvlies
    Een te sterke opbouw van baarmoederslijmvlies is het gevolg van een hormonale disbalans. Die kan bijvoorbeeld optreden bij de menopauze, na een miskraam, maar ook bij aandoeningen als polycysteus ovarium syndroom (PCOS) en endometriose. Het kan zijn dat dergelijke klachten kunnen worden opgelost met medicatie (op basis van hormonen). Indien de klachten dusdanig impact hebben op je dagelijks leven, zal een meer drastische oplossing wenselijk zijn. De meest definitieve oplossing is een hysterectomie (baarmoederverwijdering), maar veel vrouwen geven de voorkeur aan een minder drastische methode. De NovaSure behandeling is een veelgebruikte tussenoplossing. Bij deze innovatieve methode verwijdert de gynaecoloog het slijmvlies aan de binnenkant van de baarmoeder met behulp van radiofrequentie-energie.

Wanneer naar de huisarts?

Luister naar je lichaam en maak je niet meteen zorgen. Zoals gezegd; incidenteel een bloedprop of stolsel is volkomen normaal. Een maandelijks terugkomend ritueel van ernstig bloedverlies en veel pijn is dat echter niet. Bij twijfel is het dus verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Zorg ervoor dat je voorbereid bent door deze vragenlijst in te vullen en houd eventueel een menstruatiedagboek bij.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?