Hoe kan ik hevig bloedverlies herkennen?

Hoe kan ik hevig bloedverlies herkennen?
2 december 2014
Menstruatie

Daar sta je dan met je goede gedrag op een overvol station, een rode vlek op je nieuwe, witte broek en nergens een toilet te bekennen. Heb jij weer! Veel vrouwen kunnen elkaar de hand schudden, doorlekken is geen feestje en iets wat je liever uit de weg gaat. Helaas is het voor sommige vrouwen niet zo gemakkelijk om 24/7 zelfverzekerd rond te lopen tijdens hun ongesteldheid. Hevige menstruaties kunnen (gelukkig) geen kwaad, maar vervelend is het zeker wel!

Hevig, heviger, hevigst

Moet jij net even vaker dan gemiddeld je tampon verwisselen? Of gebruik jij tampons én maandverband tegelijkertijd? Als je veel bloed verliest tijdens je menstruatie kan dit verschillende oorzaken hebben. Er bestaan een aantal hele duidelijke oorzaken. Zo kan het zijn dat je last hebt van een (lichte) stollingsafwijking. Dit komt relatief weinig voor en hiervoor word je ook altijd getest. Een andere, duidelijke reden waarom je last hebt van een rijkelijke maandbloeding is een fysieke afwijking in de baarmoeder zoals een myoom of poliep.

Ook kan de maandstonden heviger worden als je ouder wordt. Een onbalans in je hormonen speelt hierbij een rol. Naarmate de jaren verstrijken, verandert er namelijk veel in de hormoonhuishouding met alle gevolgen van dien. Een oplossing hiervoor zijn hormonale geneesmiddelen, maar niet elke vrouw is hiervan gecharmeerd.

Helaas is de oorzaak voor ongeveer 60 procent van de vrouwen minder zonneklaar. Zo kan je simpelweg aanleg hebben voor hevig bloedverlies (why, God, why?!), maar kan ook het risico dat je last hebt van een hevige menstruatie verhoogd zijn als je bijvoorbeeld overgewicht hebt of ouder bent dan 35.

Heb ik last van hevig bloedverlies?

Allemaal leuk en aardig, maar hoe weet je nu of jouw menstruatie normaal of hevig is en je moet ingrijpen of niet? Helaas is er geen unanieme maatstaaf die aangeeft of jij wel of geen last hebt van hevig menstrueel bloedverlies. Wel kunnen we je een kleine indicatie geven van de sterkte van jouw ongesteldheid. Jouw menstruatie valt onder de noemer ‘hevig’ als:

  • Je menstruatieperiode lang duurt (langer dan 4 tot 7 dagen);
  • Je zoveel bloed verliest dat het maandverband of de tampon regelmatig moet worden verwisseld of je zelfs ‘dubbel verzekerd’ moet zijn;
  • Je menstruatie je dagelijkse leven beïnvloedt. Je zegt bijvoorbeeld afspraken af en verzuimt op je werk.

Een andere graadmeter die een arts vaak aanhoudt om te oordelen of hij / zij iets met jouw klachten doet, is wanneer jij aangeeft dat je er last van hebt: dat het de kwaliteit van jouw leven beïnvloedt, dat je je belabberd voelt en geen zin meer hebt in leuke dingen. Je hebt dus zelf de touwtjes in handen! Laat je niet tegenhouden door de afremmende gedachte dat het allemaal wel meevalt en dat je je niet zo moet aanstellen. Neem het voor jezelf op. Als jij je je grof gezegd ellendig en belabberd voelt, belemmert dit jouw dagelijkse gang van zaken en dat verdient niemand!

Herken jij jezelf hierin? Je bent niet de enige! Zo’n 1 op de 5 Nederlandse vrouwen heeft last van menorragie, de medische term van hevige menstruatie zonder duidelijke oorzaak. Gelukkig bestaan er allerlei behandelmethoden zoals de NovaSure oplossing en kan je de volgende keer dus weer zorgeloos je witte broek aan als je de trein in moet!

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?