Hoe verloopt de menstruatie tijdens de overgang?

Hoe verloopt de menstruatie tijdens de overgang?
19 november 2015
Oorzaken

Hartkloppingen, opvliegers en een veranderde menstruatie, het klinkt menig vrouw van middelbare leeftijd hoogstwaarschijnlijk bekend in de oren. De een heeft er (gelukkig) minder last van dan de ander, maar de beruchte verschijnselen die tijdens de overgang kunnen optreden, liegen er niet om; de hormonale veranderingen kunnen inderdaad heel wat in ons lichaam teweegbrengen.

Overgang, menopauze, wat is het nu allemaal precies?

De menopauze is enkel en alleen het moment waarop een vrouw de laatste menstruatie krijgt en duurt dus welgeteld één dag. De overgang is de volledige periode van de pre-menopauze tot de post-menopauze.

Menstruatieklachten tijdens de overgang

De overgang is voor een kwart van de Nederlandse vrouwen een periode die niet onopgemerkt voorbijgaat en waarin allerhande klachten de revue passeren.
Een veranderde ongesteldheid is één van die symptomen.

Vaak is de menstruatie ook één van de eerste dingen die veranderd tijdens de overgang. Voor sommige vrouwen betekent dit dat de ongesteldheid korter duurt, voor anderen gaat de overgang juist gepaard met een hevige menstruatie met zware bloedingen. Dit komt allereerst doordat de hoeveelheid oestradiol (een vrouwelijk geslachtshormoon) vermindert en vervolgens ook de productie van de hormonen oestrogeen en progesteron in de eierstokken afneemt. Dit ontregelt onder andere de opbouw van het baarmoederslijmvlies en kan er zo voor zorgen dat de menstruatie uitblijft, verergert en tenslotte ophoudt.

Uitblijven van de menstruatie of lichte menstruatie

Allereerst zal de productie van het hormoon progesteron afnemen. Hierdoor kan het voorkomen dat de menstruatie aan het begin van de overgang een tijdje uitblijft, heel licht is of juist heel kort duurt.

Hevige menstruatie

Naarmate de hoeveelheid progesteron meer afneemt en de hormoonproductie steeds onregelmatiger wordt, wordt er meer slijmvlies opgebouwd in de baarmoeder. Dit kan leiden tot veel bloedverlies tijdens de menstruatie. Voor sommige vrouwen is dit zelfs zo hevig dat ze een week per maand uit de running zijn en o.a. noodgedwongen moeten verzuimen van hun werk. Gelukkig is dit tegenwoordig goed te behandelen, want wachten tot de menopauze aanbreekt, is niet altijd een oplossing.

Het kan ook zijn dat er een andere oorzaak achter zit, zoals een myoom in de baarmoeder. Door een afspraak te maken met de dokter en de mogelijke oplossingen door te nemen, kan worden gezocht naar een passende behandeling.

Langdurige menstruatie

Door de ontregelde hormoonproductie kan de menstruatie ook langer duren dan normaal gesproken. Ook dit wordt veroorzaakt door de afnemende hoeveelheid progesteron in het lichaam die normaal gesproken de duur en intensiteit van de ongesteldheid controleert.

Stolsels bij menstruatie of tussentijds bloedverlies

Ook kan het voorkomen dat de menstruatie gepaard gaat met bloedstolsels of dat er tussentijds bloedverlies plaatsvindt. In de meeste gevallen kan dit geen kwaad, maar soms gaat er een andere oorzaak aan vooraf, zoals poliepen in de baarmoeder of een ontsteking. Blijf hier niet mee doorlopen. Maak bij twijfel over de oorzaak een afspraak bij de huisarts.

De menstruatie stopt

Als de menopauze nadert, worden de periodes tussen de menstruaties juist langer en op den duur blijft de menstruatie helemaal uit. Als er vervolgens een jaar lang geen menstruatie heeft opgetreden, kan met zekerheid worden gezegd dat de menopauze heeft plaatsgevonden.

Overgangsverschijnselen? Leef gezond!

De menopauze zelf is dus lang niet zo erg als veel vrouwen denken. Het is de overgang en met name de pre-menopauze die veel vrouwen van hun stuk brengt. Om de verschijnselen tijdens deze periode zoveel mogelijk te beperken, is het aan te raden om een actief en gezond leven te leiden. Door goed te eten, lekker te sporten en positief te blijven, kunnen veel van de mentale klachten in ieder geval worden verlicht.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?