Je baarmoeder behouden, ja of nee?

Je baarmoeder behouden, ja of nee?
5 januari 2015
Behandelingen

Uterusextirpatie, hysterectomie of in niet-medische termen gezegd – en daarmee begrijpelijk voor de normale sterveling: baarmoederverwijdering. Drie woorden die je als vrouw liever niet voor de kiezen krijgt, maar waar je niks aan kan doen als ze je pad kruisen. Of toch wel?

Verwijderen van de baarmoeder

Alsof het niets is laten in Nederland jaarlijks zo’n 27.500 vrouwen hun baarmoeder verwijderen. En om de situatie nog eens wat extra ernst te geven: in Amerika is één op de drie vrouwen rond haar 60ste levensjaar haar baarmoeder kwijt. In veel gevallen is dit om menstruatieklachten aan te pakken. Niet gek, want baarmoederverwijdering is de medische oplossing die het meest gebruikelijk is. Of wel? Want één derde van de vrouwen ondergaat ondertussen een andere behandeling zoals verwijdering van het baarmoederslijmvlies, waarbij de baarmoeder gewoon behouden blijft! Verwijdering van de baarmoeder is namelijk te vergelijken met een zware buikoperatie en dat is iets waar wij liever voor passen!

Wat zijn de alternatieven?

Het verwijderen van de baarmoeder is dus niet de enige manier om menstruatiepijn te verlichten. Zo kan je bijvoorbeeld ook kiezen voor een spiraaltje of medicatie om jouw menstruatieklachten te verlichten. Daarnaast kan de NovaSure-behandeling ook als goed alternatief dienen. Wat voor jou de beste behandeling is, hangt af van bijvoorbeeld de hoeveelheid bloedverlies en de invloed van dat maandelijkse feestje op jouw dagelijkse leven. Voordat je overhaast voor de eerste de beste behandeling kiest, is het verstandig om de verschillende behandelopties met elkaar te vergelijken. Zie hier een overzicht van de behandelopties. Kan je vervolgens volledig geïnformeerd samen met de arts een weloverwogen beslissing maken. Een goede voorbereiding is het halve werk, toch?

Verwijderen of behouden?

De risico’s van de zware operatie bij de verwijdering van de baarmoeder zitten niet in een klein hoekje. Ten eerste kan je geen kinderen meer krijgen en word je ook niet meer ongesteld. Ook kan je last krijgen van onder andere bloedstolsels, zware infecties en pijn tijdens de seks. En om het allemaal nog net even iets vervelender te maken, is de herstelperiode ook niet mis: je hebt zo’n twee tot acht weken nodig om weer op de been te komen! Worden naast jouw baarmoeder ook de eierstokken verwijderd? Dan kan je bovenop de bovenstaande klachten ook last krijgen van overgangsverschijnselen. Hallo opvliegers, nachtelijk zweten en duizeligheid…

Helaas is de keuze niet voor iedereen weggelegd. Er zijn momenten dat de verwijdering van de baarmoeder wel de enige optie is. Bij kwaadaardige aandoeningen zoals baarmoederkanker is hysterectomie een veelvoorkomende procedure.

Denk goed na!

Mocht je nu dus voor het blok staan om je baarmoeder te behouden of niet, is het zaak om je goed in te lezen, na te denken, de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen en nogmaals goed na te denken. Zorg dat je weet wat je doet en wat de gevolgen zijn en maak geen overhaaste beslissingen. Een permanente verwijdering is nu eenmaal echt permanent.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?