Kan ik aan mijn menstruatie zien dat ik in de overgang zit?

Kan ik aan mijn menstruatie zien dat ik in de overgang zit?
7 april 2016
Oorzaken

Stemmingswisselingen, opvliegers en slapeloosheid, vrouwen in de overgang zijn er maar al te bekend mee. Overgangsklachten kunnen nogal eens roet in het eten gooien in het dagelijks leven. Dit kan verschillen van het cancelen van je wekelijkse sportavond vanwege een fikse hoofdpijn, tot het afzeggen van een gezellig avondje naar de film door een hevige menstruatie met veel bloedverlies. Damn you, overgang!

Overgangsklachten en de menstruatie

De menstruatie kan tijdens de overgang veranderen. Sterker nog, een veranderende menstruatie is vaak één van de eerste kenmerken van de pre-menopauze. Het is dus goed mogelijk om aan je maandelijkse bloedingen te herkennen dat de menopauze eraan zit te komen. Hoe de menstruatie precies verandert, is voor elke vrouw anders en niet vooraf te zeggen. Dit kan verschillen van een menstruatie met veel bloedverlies tot een kortere cyclus of juist een langere cyclus. In dit artikel lees je hoe de menstruatie precies kan veranderen tijdens de overgang.

Typische overgangsklachten

Naast een onregelmatige menstruatie zijn er nog meer verschijnselen waaraan je als vrouw kunt merken dat je in de overgang terecht bent gekomen. Bekende klachten zijn onder andere:

  • Hartkloppingen
  • Stemmingswisselingen
  • Nachtelijk zweten
  • Vermoeidheid
  • Gewrichtspijn
  • Spierpijn
  • Gevoelige borsten
  • Opvliegers
  • Slapeloosheid
  • Hoofdpijn

Lees ook: ‘Het hoe en wat van de pre-menopauze’

Op welke leeftijd begint de overgang?

Er is geen unaniem antwoord op deze vraag. De ene vrouw krijgt eerder te maken met verschillende overgangsverschijnselen dan de ander. Ook welke symptomen er voorkomen en de hevigheid ervan kunnen sterk verschillen. Over het algemeen wordt gesteld dat de overgang begint rond het 45ste levensjaar. Er wordt gesproken van een vervroegde overgang als de menstruatie rond het 40ste levensjaar stopt.

Wat te doen bij overgangsklachten

Een onregelmatige menstruatie kan er dus op duiden dat er een nieuwe levensfase nadert. Tezamen met de andere overgangsklachten kan dit zo’n vijf tot tien jaar (en zelfs langer) aanhouden. Als jij elke maand een week lang last hebt van zware menstruaties met veel bloedverlies en PMS-klachten, kan deze vijf jaar lang duren.

Gelukkig hoef je hier niet al die tijd mee rond te lopen. Er zijn namelijk verschillende behandelingen om de menstruatieklachten tijdens de overgang aan te pakken. Kan je weer flierefluitend naar de film en knallen tijdens dat ene sportavondje in de week. Want zeg nou zelf, als zelfs de meest onschuldige avondjes uit niet meer plaats kunnen vinden vanwege het maandelijkse feestje, is die ongesteldheid een echte party pooper.

Raadpleeg de huisarts als jouw menstruatieklachten je leven beïnvloeden.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?