Stap met hevig bloedverlies en menstruatieklachten naar de huisarts

Stap met hevig bloedverlies en menstruatieklachten naar de huisarts
22 augustus 2016
Menstruatie

Dat een hevige menstruatie niet normaal is, is lang niet bij alle vrouwen bekend. Veel vrouwen denken dat menstruatieklachten als klonterig bloedverlies, tussentijdse bloedingen en een hevige menstruatiepijn er gewoon bij horen en weten niet wanneer veel bloedverlies ook echt te veel is. En met veel vrouwen bedoelen we ook veel vrouwen: één op de vijf ladies heeft maandelijks te maken met een menstruatie die niet alleen langer duurt dan normaal, maar ook heviger is, gepaard kan gaan met menstruatiepijn en energie vreet.

”Dokter, ik heb een lange menstruatie met veel bloedverlies”

Klinken deze klachten je bekend in de oren? Dan wordt het tijd om hier iets aan te doen en een afspraak te maken bij de huisarts. Veel vrouwen weten namelijk niet dat er verschillende oplossingen bestaan voor de klachten en blijven er onnodig (jaren!)lang mee rondlopen. Aarzel je nog, omdat je bijvoorbeeld niet zo goed weet wat je kunt verwachten van een bezoek aan de huisarts? Bereid jezelf alvast voor door je menstruatieklachten in kaart te brengen. Bijvoorbeeld aan de hand van deze vragenlijst of door het bijhouden van een menstruatiedagboek. Zo heeft de arts meteen goed inzicht in (de impact van) jouw menstruatie, maak je het onderwerp direct bespreekbaar en is de arts uiteindelijk beter in staat om jouw klachten te beoordelen.

Denk voordat je naar de huisarts gaat ook goed na over de vragen die je hebt, zoals de mogelijke behandelingen bij jouw menstruatieproblemen!

Hoe verloopt het bezoek bij de dokter?

Tijdens het doktersbezoek zal de arts verschillende vragen stellen om jouw menstruatieklachten in kaart te brengen en jouw probleem goed te kunnen beoordelen. Het ingevulde menstruatiedagboek en de vragenlijst kunnen daar dus goed bij helpen! Daarnaast zal er waarschijnlijk een inwendig onderzoek plaatsvinden. Vervolgens verwijst de arts je door naar de gynaecoloog, zodat je samen met hem of haar een keuze kunt maken voor een behandeling die bij jou past. Voor het bezoek aan de gynaecoloog heb je een verwijsbrief van de huisarts nodig.

De oorzaak en behandeling van hevige menstruaties

Als je bij de gynaecoloog komt met menstruatieklachten, vinden er standaard een aantal onderzoeken plaats. Zo wordt er met een eendenbek in de baarmoedermond en vagina gekeken naar afwijkingen. Indien nodig wordt er ook een uitstrijkje gemaakt. Verder vindt er een inwendig onderzoek plaats. In de meeste gevallen (60 procent) is er geen duidelijke oorzaak voor het bloedverlies aan te wijzen. Het kan dan lastig zijn om een geschikte behandelmethode te kiezen. Aan elke behandeling zitten voor- en nadelen en het is dan ook belangrijk dat je de tijd neemt om jezelf goed te informeren en tot een keuze te komen. De gynaecoloog of huisarts kan je hierbij goed helpen.

Vragen over zware menstruaties? Stel ze aan de gynaecoloog!

Heb je een vraag waar je graag een antwoord op wilt? Via dit vragenformulier kun je anoniem je vragen omtrent (extreem) bloedverlies stellen aan gynaecoloog Vera Haitsma. Naast haar werkzaamheden in het ziekenhuis geeft ze regelmatig antwoord op allerhande vragen en geeft ze een persoonlijk advies.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?