Tamponziekte (Toxisch shock syndroom): wat is het en is het gevaarlijk?

Tamponziekte (Toxisch shock syndroom): wat is het en is het gevaarlijk?
24 september 2018
Weetjes

Waarschijnlijk heb je wel eens van de term ‘Toxisch Shock Syndroom’ gehoord. In sommige artikelen wordt er angstig gesproken over het verband tussen TTS en het gebruik van tampons. Is het daarom veiliger om over te schakelen naar maandverband of een menstruatiecup? In dit artikel lees je meer over dit onderwerp.

TSS – wat is het?

Het toxisch shock syndroom (ook wel tamponziekte genoemd) is een infectie die kan leiden tot falen van organen en de bloedsomloop. Een ‘toxische shock’ wordt veroorzaakt door bacteriën die tot de zogenaamde stafylokokken behoren. Normaalgesproken kunnen deze bacteriën geen kwaad. Echter kunnen deze bacterie in sommige omstandigheden gifstoffen (toxinen) aanmaken. Wanneer deze gifstoffen in de bloedbaan komen dan veroorzaakt dat een shock in het lichaam. Vandaar de naam: Toxisch Shock Syndroom.

Wat is de oorzaak?

En hoe is dit gerelateerd aan de tampon? TTS wordt in alle gevallen veroorzaakt door de gifstoffen van de stafylokokken bacterie die in de bloedbaan terecht zijn gekomen. Dit gebeurd niet alleen via een tampon maar ook via een wondje elders op het lichaam. De exacte verbindingen tussen TTS en de oorzaak zijn nog steeds onduidelijk. De meeste TSS-gevallen die tot nu toe zijn gemeld vonden echter wel tijdens de menstruatie plaats, waarschijnlijk door het te lang dragen van een tampon. De bacteriën zaten in deze gevallen op de tampon en zijn door het te lang dragen gifstoffen gaan produceren. Echter is het verband daarvan niet bewezen.

Symptomen Toxisch shock syndroom

Tekenen van een infectie zijn onder meer plotseling hoge koorts, koude rillingen, misselijkheid, braken, spierpijn, bloeddrukdaling, duizeligheid en slaperigheid. In een later stadium kan er ook een huiduitslag ontstaan die lijkt op een zonverbanding. Als deze symptomen plotseling optreden bij een vrouw die een tampon draagt, geldt het volgende: verwijder de tampon onmiddellijk en ga zo snel mogelijk naar de dokter! De dokter zal antibiotica toedienen en zo de bacterie stoppen. De vrouw moet mogelijk ter observatie in het ziekenhuis blijven. De ziekte kan dodelijk zijn als er niet op tijd behandelt word.

Geen reden tot paniek

TSS is een zeldzame ziekte. Volgens het Robert Koch Instituut uit Duitsland (RKI) ligt de frequentie op drie tot zes gevallen van 100.000 vrouwen. De gemiddelde leeftijd daarbij is 23 jaar. Het is natuurlijk altijd een populaire kop voor de pers als het om een tragisch incident gaat. Er is echter geen reden voor het bannen van tampons wanneer je deze hygiënisch inbrengt.

Tamponziekte voorkomen

TTS ontstaat niet alleen door het gebruik van tampons. De bacteriën kunnen ook TTS veroorzaken als ze via andere open wonden in het lichaam komen. Wel is het verstandig om op de hygiëne te letten tijdens het gebruik van tampons:

  • Was uw handen voordat u ze inbrengt
  • Vervang tampons regelmatig en laat ze niet langer in de vagina dan wordt aanbevolen door de fabrikant op de verpakking
  • Plaats een nieuwe tampon voor het slapengaan en verwissel direct na het opstaan.
Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?