Waarom verandert de menstruatie tijdens de overgang?

Waarom verandert de menstruatie tijdens de overgang?
11 februari 2016
Oorzaken

Hormonen die door het lichaam vliegen en de hele boel van binnen eens goed op zijn kop zetten. Dat is de overgang in een vogelvlucht. Vanaf ongeveer het 45ste levensjaar kunnen vrouwen de eerste sporen van de overgang opmerken, zoals opvliegers, nachtelijk transpireren en een onregelmatige menstruatie. Maar waarom worden wij vrouwen geteisterd met deze nare verschijnselen? En is er ook iets aan te doen?

Een onregelmatige menstruatie tijdens de overgang

Eén van de eerste verschijnselen die het intreden van de overgang doen aankondigen, is het veranderen van de menstruatie. Voor de ene vrouw betekent dit dat de menstruatie verergert (menorragie), voor de ander wil dit zeggen dat ze juist een lichtere menstruatie krijgt (hypomenorroe). Zo zijn er nog meer omwentelingen in het maandelijkse feestje op te merken die worden veroorzaakt door de veranderingen in het vrouwelijke lichaam.

Hormonen en de overgang

Waarom de menstruatie tijdens de overgang verandert heeft alles te maken met de afnemende productie van de hormonen oestrogeen en progesteron in de eierstokken. Deze twee vrouwelijke hormonen sturen allerlei processen in het lichaam aan. Allereerst zal de hoeveelheid progesteron afnemen waardoor de menstruatie kan veranderen. De ongesteldheid kan hierdoor uitblijven, maar juist ook heviger worden. In dit artikel kun je lezen hoe de menstruatie tijdens de overgang kan veranderen.

Afname oestrogeen en baarmoederslijmvlies

Vervolgens neemt ook het hormoon oestrogeen af waardoor er geen slijmvlies meer wordt opgebouwd in de baarmoeder. Er is dan logischerwijs geen baarmoederslijmvlies meer aanwezig dat kan worden afgestoten waardoor de menstruatie uitblijft en je als vrouw niet meer vruchtbaar bent.

De menstruatie blijft uit

Als zowel de aanmaak van het hormoon progesteron als het hormoon oestrogeen achterblijft, betekent dit dat de menopauze is bereikt en de post-menopauze begint. Dit is een periode waarin de overgangsverschijnselen nog aan kunnen houden maar langzaam maar zeker verminderen totdat het lichaam gewend is geraakt aan het nieuwe evenwicht in hormonen. Hoe de pre-menopauze, menopauze en post-menopauze precies in elkaar overlopen, lees je in het artikel ‘Het hoe en wat van de pre-menopauze’.

Wat te doen tegen een onregelmatige menstruatie?

Wat je in de pre-menopauze allemaal meemaakt, verschilt per persoon. Vriendinnen hoeven niet dezelfde overgangsklachten te ervaren als jij. Voor de een verandert er niks in de menstruatie en stopt deze ineens als de menopauze is bereikt, voor de ander duurt de menstruatie lang en hevig en voor weer een ander juist kort. Als je een keertje last hebt van een zware menstruatie valt daar mee te leven, maar als je keer op keer uitgeteld op de bank ligt tijdens je ongesteldheid kan dat heel vervelend zijn. Daarom zijn er oplossingen die hevige menstruaties met veel bloedverlies aanpakken, zoals de NovaSure-behandeling. Maak een afspraak bij je huisarts en bespreek de mogelijkheden om een juiste oplossing te vinden die bij jou past.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?