Wat als de pil of Mirena spiraal niet helpt tegen hevige menstruatieklachten?

Wat als de pil of Mirena spiraal niet helpt tegen hevige menstruatieklachten?
19 februari 2018
Behandelingen

Wanneer een vrouw te maken krijgt met hele heftige menstruaties, zal een huisarts in eerste instantie de oplossing zoeken in hormoonbehandelingen. Op zich niet vreemd, want de problemen ontstaan in veel gevallen onder invloed van (een disbalans in) hormonen. Maar wat als de pil of de Mirena spiraal niet werkt? Of als de bijwerkingen van een hormoonoplossing niet opwegen tegen de voordelen?

Wat is een hevige menstruatie?

Menstrueren heeft voor elke vrouw een andere betekenis. Natuurlijk, niemand kijkt ernaar uit, maar voor het gros van de vrouwen is het no big deal. Het hoort er nu eenmaal bij. Toch bestaat er best een grote groep vrouwen die maandelijks moeten dealen met heftige pijnklachten en hevig bloedverlies. Vrouwen al meer dan een week van tevoren opzien tegen die ‘helse’ periode. Meer over hevig bloedverlies of menorragie lees je hier, maar in principe is de stelregel simpel: als je cyclus je dagelijks leven teveel beïnvloedt, is het tijd voor actie…

Oplossingen voor hevige menstruatieklachten

Om een goede behandelmethode vast te stellen, is het belangrijk om te weten wat de oorzaak is van de hevige menstruatieklachten. Een huisarts zal in eerste instantie vaak overgaan tot een hormoonbehandeling zoals de pil of de Mirena spiraal en pas als dit niet werkt, doorverwijzen naar de gynaecoloog. Zo’n (tijdelijke) behandeling zal alleen helpen als de hevige menstruatieklachten het gevolg zijn van een disbalans in de hormonen en niet van bijvoorbeeld poliepen of myomen. Sommige vrouwen ervaren bovendien weer bijwerkingen van hormoonbehandelingen, waardoor het probleem als het ware wordt verlegd. Welke behandeling voor jou geschikt is, hangt af van de oorzaak én jouw wensen. Bepaal dus goed voor jezelf welk traject je in wilt, alvorens je naar de huisarts gaat. Een aantal mogelijke oplossingen:

  • Hormoontherapie – de pil of spiraal, aanbevolen voor vrouwen met een kinderwens. Dit zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies minder dik wordt opgebouwd.
  • Medecijnen – pijnstillers of medicijnen die inwerken op het stollingssysteem en de hoeveelheid menstruatie.
  • NovaSure – in geval van hormoondisbalans, te dik baarmoederslijmvlies in het bijzonder. Effectief en laagdrempelig, maar niet geschikt voor mensen met een kinderwens.
  • Curettage – in geval van weefselverwijdering, waaronder baarmoederslijmvlies. Tijdelijke oplossing met soms bijwerkingen, vaak toegepast bij vrouwen met een kinderwens.
  • MyoSure – in geval van poliepen of myomen, laagdrempelig en effectief. Hierbij worden myomen en/of poliepen eenvoudig verwijdert.
  • Baarmoederverwijdering – de meest effectieve maar ook meest ingrijpende oplossing met dikwijls bijwerkingen.

Wanneer de pil, Mirena spiraal of andere hormoontherapie niet de oplossing blijkt voor jou, zijn er dus nog tal van mogelijkheden. Alle voor- en nadelen van behandelingen vind je hier in een overzicht.

Bereid je voor op bezoek aan de huisarts

Bedenk van tevoren wat je wilt vragen en houd waar mogelijk een menstruatie dagboek bij, zodat het probleem goed in kaart kan worden gebracht. Als de menstruatie jouw leven ernstig beïnvloedt en je twijfelt over een geschikte behandeling, kun je er natuurlijk altijd staan op doorverwijzing naar een gynaecoloog.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?