Welke vragen stel ik aan de dokter?

Welke vragen stel ik aan de dokter?
15 juni 2015
Behandelingen

Wist je dat één op de vijf vrouwen last heeft van hevig bloedverlies tijdens de menstruatie? Dat is één op de vijf vrouwen teveel. Velen van hen weten niet dat dit eigenlijk helemaal niet hoort en er behandelingen zijn die korte metten kunnen maken met het probleem. Vier tot vijf dagen hevig vloeien en elk uur je tampon of maandverband moeten vervangen, is geen maandelijks feestje meer, maar eerder een nachtmerrie.

Normaal of hevig

Bepalen of jouw menstruatie normaal of hevig is, is niet altijd even makkelijk. Er is geen vaste maatstaaf die vaststelt onder welke noemer een menstruatie valt. Dit kan per vrouw ook erg verschillen. De ene vrouw ligt sneller uit de running dan de ander. Om een kleine indicatie te geven: vermoeidheid, misselijkheid en krampen zijn voorbeelden van klachten waarmee veel vrouwen met abnormaal hevig bloedverlies te maken hebben. Herkenbaar?

Op naar de dokter!

Als jij een zorgeloos avondje met je vriendinnen of een gezellig etentje met je moeder afslaat, omdat je simpelweg te moe bent om van de bank naar de hal te slenteren en je schoenen aan te trekken, is dat geen goed teken. Op naar de dokter! Maar dan zit je daar, en dan? Welke vragen moet je stellen? En wat als de dokter je naar huis stuurt omdat hij of zij denkt dat het allemaal wel meevalt?

Bereid je goed voor

Als je naar de huisarts of gynaecoloog gaat, is het slim om je goed voor te bereiden. Weet wat je wilt vragen en breng je klachten helder in kaart. Met deze test bijvoorbeeld! Print ‘m uit, stop ‘m in je tas en bespreek de resultaten in de bespreekkamer. Dat is immers precies waar de kamer voor in het leven is geroepen. Wat je ook kunt doen, is een menstruatieschema bijhouden. Zo kan de dokter precies zien hoe jouw menstruatie verloopt en aan de hand van deze aannemingen een diagnose stellen. Knoop één ding goed in je hoofd: er bestaat geen maatstaaf voor wanneer een menstruatie wel of niet te hevig is. Hevige menstruaties mogen niet je dagelijkse leven beïnvloeden. Wanneer dit het geval is zou de dokter het probleem serieus moeten nemen.

Lees daarnaast de volgende artikelen door over bijvoorbeeld de oorzaak en mogelijke oplossingen van hevige menstruaties:

Wat moet ik weten?

Als je eenmaal in de doktersstoel zit, is het de kans om jezelf zo goed mogelijk te laten informeren. Zo kan je als je weer uit de stoel komt, een gedegen keuze maken. Denk eens aan de volgende vragen bij het doktersbezoek:

  • Welke behandelingen zijn er voor mijn klachten?
  • Wat houden deze behandelingen precies in?
  • Wat is het verschil en wat zijn de overeenkomsten in uitkomsten van deze behandelingen?
  • Wat is de duur van elke behandeling?
  • Wanneer is mijn probleem opgelost?
  • Wat zijn de succespercentages van de verschillende potentiële behandelingen voor mijn probleem?
  • Waarom is de ene behandeling succesvoller dan de ander?
  • Wat zijn de herstelperiodes van de behandelingen?
  • Wat zijn de bijwerkingen? Heb ik veel pijn na de behandelingen?
  • Welk effect heeft de behandeling op mijn lichaam?
  • Welk effect heeft de behandeling op mijn toekomst?

Tegenwoordig zijn er verschillende behandelopties die ervoor zorgen dat jij de hele maand lang lekker in je vel zit. Verjaardagen afzeggen en feestjes ontwijken is niet langer nodig. Dus hupsakee, testje maken, schema invullen en als een speer naar de dokter!

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?