Hevig bloedverlies en het polycysteus ovarium syndroom

Hevig bloedverlies en het polycysteus ovarium syndroom
13 februari 2015
Oorzaken

Ik hoor je denken, polycystewattes? Het polycysteus ovarium syndroom, of kortweg PCOS, is bij veel vrouwen een ietwat onduidelijk syndroom dat invloed heeft op de menstruatie. Het heeft te maken met rommelende waardes van verschillende hormonen waardoor enkelen te laag en anderen juist te hoog uitvallen zodat het hele gebeuren niet meer goed kan functioneren. Het gevolg? Voor sommige vrouwen een hele lichte of zelfs uitblijvende ongesteldheid, maar voor andere ladies een vervelende, nare en vooral hevige menstruatie.

Wat is PCOS?

Kort gezegd knoeit PCOS dus met je je hormonen, maar als we wat dieper inzoomen op het onderwerp doet het syndroom natuurlijk wel iets meer dan dat. Bij vrouwen met PCOS maken de eierstokken teveel mannelijke hormonen aan. Dit is het gevolg van kleine cysten die in de eierstokken zitten. Niet schrikken, want deze cysten zijn gelukkig helemaal goedaardig en doen dus geen kwaad, maar zorgen er wel voor dat de ei-blaasjes in de baarmoeder niet kunnen rijpen en de menstruatie daaropvolgend verandert. Voor sommige vrouwen betekent dit dat de maandbloeding wegvalt of lichter wordt, maar PCOS kan ook de andere kant op werken en een oorzaak zijn van hevig menstrueel bloedverlies.

Maar, hoe werkt dat dan?

Voordat je ongesteld wordt, speelt er zich van alles af in de baarmoeder. Als het allemaal snor zit, zal het oestrogeen ervoor zorgen dat het baarmoederslijmvlies groeit tijdens de menstruatiecyclus. Het progesteron hoort vervolgens in te grijpen wanneer de ovulatie in zicht is en dit proces te vertragen, zodat een embryo zich in de baarmoeder kan nestelen. Wanneer je last hebt van PCOS en alles dus niet helemaal gaat zoals het hoort, heeft het oestrogeen hormoon de overhand. Het baarmoederslijmvlies wordt daardoor dikker dan normaal en veroorzaakt een hevige ongesteldheid en dat is vervelend.

Gevaarlijk?

Leuker dan dit kunnen we het allemaal helaas niet maken, maar hoe rottig en beperkend die overvloedige bloedingen ook zijn, er is één fijne geruststelling. PCOS heeft verder geen negatieve gevolgen voor de gezondheid. De kans dat je minder makkelijk zwanger kan worden is wel aanwezig, maar ook dan kan de dokter je helpen om de kans op een zwangerschap alsnog te vergroten. En als je die hevige maandstonden meer dan bui bent, zijn er verscheidene behandelopties om ook dat de kop in te drukken.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?