Baarmoeder verwijderen

Verwijdering baarmoeder en andere behandelmethoden

Hevig menstrueel bloedverlies kan tegenwoordig eenvoudig en veilig worden behandeld. Tot de behandelingsmogelijkheden behoren: hormoontherapie, dilatatie & curettage (D&C), verwijdering van de baarmoeder en verwijdering van het baarmoederslijmvlies. De hormoonbehandeling is vaak weinig effectief en leidt in veel gevallen tot verwijdering van de baarmoeder. Bij D&C wordt de bovenste laag van het baarmoederslijmvlies weggeschraapt. Deze methode wordt met name gebruikt om de oorzaak van de hevige bloedingen vast te stellen.

Behandeling hevige menstruatie door verwijdering van baarmoeder

Hevige, langdurige en onregelmatige menstruatie en/of bloedverlies tussen de menstruatie door kunnen aanleiding zijn om te overwegen de baarmoeder te laten verwijderen. De operatieve verwijdering van de baarmoeder is de enige definitieve behandeling van hevige menstruatie. Het verwijderen van de baarmoeder is een zware ingreep die in het ziekenhuis onder volledige verdoving wordt uitgevoerd en gepaard gaat met operatierisico’s, ziekenhuisopname en een langere herstelperiode van twee tot acht weken. Eveneens kan verwijdering van de baarmoeder het begin van de menopauze vervroegen.

NovaSure in plaats van verwijdering van baarmoeder

Met de NovaSure-methode wordt alleen het baarmoederslijmvlies verwijderd en blijft de baarmoeder behouden. NovaSure is een poliklinische behandeling van overmatig menstrueel bloedverlies, zonder gebruik te maken van hormonen en zonder baarmoederverwijdering. NovaSure is een veilige en nagenoeg pijnloze behandeling, die zeer snel en onder plaatselijke verdoving poliklinisch kan worden uitgevoerd.


Gerelateerde pagina's: