Menorragie: een onderschat probleem

Naar schatting 20 procent van de vrouwen tussen de 35 en 55 jaar heeft te maken met ongewoon hevig bloedverlies 1. Menorragie ofwel hevig bloedverlies tijdens de menstruatie is een de meest voorkomende klachten in de gynaecologie. In Nederland gaat het om maar liefst 500.000 vrouwen. Sommigen hebben er al van jongs af aan last van, maar veel vrouwen krijgen er pas na hun 35ste mee te maken. Bijvoorbeeld na het stoppen met de pil. Soms zijn myomen (ook wel poliepen genoemd) de boosdoeners. Bij 60 procent van de vrouwen is geen duidelijke oorzaak aan te wijzen, maar om risico’s uit te sluiten is het wél belangrijk onderzoek te laten doen door uw huisarts of gynaecoloog. Tijdens het onderzoek zal duidelijk worden of er een oorzaak – zoals myomen of poliepen – van hevig bloedverlies is, maar er wordt niet altijd een oorzaak gevonden 5. Ook wanneer er geen oorzaak gevonden wordt kan menorragie behandeld worden.

Tijd om in te grijpen?

Menorragie is gelukkig geen levensbedreigende aandoening, maar overmatig bloedverlies, een langdurige, onregelmatige en/of pijnlijke menstruatie en tussentijds bloedverlies kunnen een stevige impact op je leven hebben. Het is niet voor niets een medisch erkend probleem. Hevig bloedverlies heeft lichamelijke gevolgen, denk aan vermoeidheid en bloedarmoede door ijzertekort, dus een verminderde weerstand. Maar de geestelijke impact is misschien nog wel ernstiger: gedwongen thuisblijven van werk, sociale afspraken mijden, sportlessen afzeggen en de voortdurende angst om door te lekken 4. Zodra je activiteiten om je menstruatie heen begint te plannen, wordt het tijd om in te grijpen. Soms is veel gewoon té veel.

Er is niet precies een maatstaf voor te veel menstruatie, deze bepaal jij zelf. Als jij vindt dat het je leven hindert, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Schroom je niet, het komt vaker voor dan je denkt!

NovaSure maakt een eind aan menorragie

Doordat hevig bloedverlies meestal niet van de ene op de andere dag ontstaat, groei je er als het ware in mee. Vrouwen beseffen daardoor niet dat menorragie een medisch erkende aandoening is, waarvoor meerdere, eenvoudige oplossingen bestaan 5. Er is meer mogelijk dan baarmoederverwijdering en hormoontherapieNovaSure is een eenvoudige, eenmalige én veilige methode om bloedingen te verminderen of zelfs te stoppen. Tijdens de poliklinische behandeling verwijdert de gynaecoloog het baarmoederslijmvlies met behulp van een nauwkeurige hoeveelheid radiofrequentie-energie. De procedure duurt maximaal 2 minuten. Doordat het baarmoederslijmvlies wordt verwijderd en niet de baarmoeder zelf, blijft de hormoonhuishouding hetzelfde, waardoor je niet vervroegd in de overgang raakt.

Gerelateerde pagina’s:

Terug naar overzicht