Hevig bloedverlies tijdens de overgang

Hevig bloedverlies tijdens de overgang
28 januari 2014
Oorzaken

Volgens de cijfers van de Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) gaat bij ongeveer 20 procent van de Nederlandse vrouwen de overgang bepaald niet onopgemerkt voorbij. Een deel van hen heeft veel last van hevig bloedverlies, wat gepaard kan gaan met praktische ongemakken als doorlekken, maar ook met vermoeidheid, bloedarmoede, pijn- en psychische klachten, zoals stemmingswisselingen. Bij veel vrouwen ontstaat de klacht na het veertigste jaar, soms na het stoppen van de pil. Vooral tijdens de overgang kan dit probleem vaak sterk opspelen.

Invloed van de overgang op menstruatie

De periode waarin je langzamerhand ophoudt met menstrueren, heet de overgang. De overgang begint met onregelmatige menstruaties, daarna ben je nog maar af en toe ongesteld. Na de laatste ongesteldheid ben je in de menopauze. De overgang vindt meestal plaats tussen 40 en 60 jaar. De duur van de overgang verschilt bij elke vrouw. De NVOG stelt dat overgangsklachten wel 5 tot 10 jaar of zelfs langer kunnen bestaan. Globaal is deze periode te verdelen in vijf jaar voor de laatste menstruatie tot twee á drie jaar erna.

De overgang ontstaat doordat de voorraad eicellen in je eierstokken opraakt. Als er geen eicel meer vrijkomt, daalt ook de hoeveelheid oestradiol, een vrouwelijk geslachtshormoon. De opbouw van je baarmoederslijmvlies raakt hierdoor ontregeld. Naarmate de overgang nadert, wordt de hormoonproductie onregelmatiger, waardoor soms heel veel slijmvlies wordt opgebouwd, dat bij afstoting een sterke bloeding geeft. Ook kan de menstruatie onregelmatig komen of langer of korter duren dan je gewend was. De menstruatie verandert en blijft uiteindelijk weg.

Hevige menstruatie boven je 40ste

Na je veertigste jaar kan je menstruatie nog behoorlijk veranderen. Vaak is dat een geleidelijk proces en ga je hier als vrouw stap-voor-stap in mee. Toch is hevige menstruatie een medisch probleem, waarvoor tegenwoordig eenvoudig een oplossing gevonden kan worden.

De NovaSure-behandeling is bijvoorbeeld een methode om hevig bloedverlies te verminderen of zelfs helemaal te stoppen. Overgangsklachten kunnen 5 tot 10 jaar duren. Vijf jaar lang een week per maand uit de running door hevig menstrueel bloedverlies is veel. Dat is 60 weken in 5 jaar en dus in het totaal meer dan één heel jaar. Wachten tot de menopauze is dan niet altijd een oplossing.

Heb je last van hevig bloedverlies tijdens de overgang? Maak dan een afspraak met je huisarts of gynaecoloog en bespreek de oplossingen hiervoor. Bekijk hier hoe je je kan voorbereiden op een artsenbezoek.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?