NovaSure en anticonceptie, hoe zit dat nou precies?

NovaSure en anticonceptie, hoe zit dat nou precies?
26 februari 2015
NovaSure

Hevig menstrueel bloedverlies is een medisch erkende aandoening. Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf vrouwen hier last van heeft. Veel vrouwen weten niet dat er oplossingen bestaan voor hevig menstrueel bloedverlies. Eén van die oplossingen is de NovaSure behandeling. Een ingreep die eenmalig wordt uitgevoerd, waarbij geen hormonen worden gebruikt, de baarmoeder intact blijft en gemiddeld maar 90 seconden duurt. Klinkt goed, toch? Maar hoe werkt dat dan precies? En betekent dat dan ook dat je geen anticonceptie meer hoeft te gebruiken?

Wat doet de NovaSure behandeling?

De NovaSure behandeling vermindert of stopt hevig bloedverlies tijdens de menstruatie. Geen hormoonbehandeling, geen baarmoederverwijdering, maar een eenmalige ingreep van 90 luttele seconden waarbij de snelle hersteltijd ervoor zorgt dat je niet lang uit de running ligt en je snel je leventje weer kunt oppakken. Middels elektrische energie wordt het slijmvlies van de baarmoeder verwijderd en bouwt er maandelijk minder of geen nieuw slijmvlies op. Meer dan negen op de tien vrouwen heeft na de ingreep een normale (of zelfs minder dan normale) hoeveelheid bloedverlies tijdens haar menstruatie. Een succesvolle manier om een einde te maken aan menstrueel bloedverlies te verminderen of te stoppen!

Lees hier meer over de NovaSure-behandeling

Anticonceptie na de behandeling

En daarmee komen we meteen bij een vaak gehoorde misvatting, want de NovaSure behandeling vermindert of stopt jouw menstruele bloedverlies, maar is géén vervanging voor een anticonceptiemiddel. Helaas zal je na de behandeling de pil (of andere anticonceptie) dus nog steeds moeten gebruiken. De behandeling verwijdert namelijk enkel het baarmoederslijmvlies waardoor je – ook al is de kans een stuk kleiner – nog steeds ongesteld wordt en zwanger kunt worden.

Na de behandeling zal je dus nog steeds een vorm van anticonceptie moeten gebruiken. Sterker nog, dit is zelfs heel belangrijk, want zwanger worden na de behandeling is gevaarlijk voor zowel de moeder als het kind. Spookt er bij jou nog een kinderwens door je hoofd? Dan zijn er genoeg andere behandelingen, zoals hormoontherapie en het spiraaltje, maar is de NovaSure ingreep helaas niet de juiste optie voor jou. Vergelijk de verschillende behandelingen om te kijken welke ingreep er het beste bij je past.

Gebruik anticonceptie!

Belangrijk dus, die pil, het spiraaltje of pleister, want na de behandeling mag je niet zwanger meer worden. Lees nog eens de punten die aangeven of NovaSure geschikt is voor jou aandachtig door en bekijk wat je na de behandeling kunt verwachten om zeker te weten dat NovaSure de juiste keuze is voor jou.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?