Wat kan ik verwachten na de NovaSure-behandeling?

Wat kan ik verwachten na de NovaSure-behandeling?
21 april 2016
NovaSure

Wij vrouwen hebben er nogal eens een handje van om onze menstruatie de schuld te geven van dingen waar we stiekem geen zin in hebben of reacties die net iets te fel uit de hoek komen. Als je een keer geen zin hebt om te gaan sporten, is dat helemaal oké als je die week ongesteld bent (je bent immers al futloos genoeg) en ook die felle snauw naar je partner kan je gemakkelijk onder het kopje PMS stoppen.

Hevige menstruaties, wat nu?

Echter ziet deze week er voor één op de vijf vrouwen heel anders uit. Waar zij steevast elke maand minstens een volle week aan het huis zijn gekluisterd, willen ze juist wel dat uurtje sporten, maar worden ze belemmerd door uiteenlopende menstruatieklachten. Een hevige menstruatie kan veel roet in het eten gooien. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om deze klachten te laten verdwijnen.

De NovaSure-behandeling

Eén van die oplossingen is de NovaSure-behandeling. Een korte en eenmalige ingreep waarbij het baarmoederslijmvlies met behulp van elektrische energie wordt verwijderd (oftewel endometriumablatie). De operatieve ingreep duurt maximaal twee minuten en de pijn neemt in de meeste gevallen snel af waardoor je direct na de NovaSure-behandeling weer op huis aan kunt.

Na de NovaSure-procedure

Je hebt de operatie ondergaan, de stevige druk die je gedurende twee minuten kunt ervaren, overleefd en bent klaar om weer naar huis te gaan. Maar dan? De dag van de ingreep kun je buikpijn hebben. Om hier zo min mogelijk hinder van te ondervinden, kun je een lichte pijnstiller, zoals een paracetamol of ibuprofen innemen. Daarna kun je nog een aantal weken last hebben van wat bloederig vochtverlies, maar dit is niet belemmerend. De dag na de ingreep kun je dus gewoon weer aan het werk!

De eerste menstruatie na de behandeling

Als het bloederige vochtverlies is gestopt, is het een kwestie van wachten op de eerste menstruatie. In de meeste gevallen zal de eerste menstruatie aantonen in hoeverre de behandeling heeft geholpen.

Menstruatiepijn

De behandeling is er met name op gericht om het bloedverlies tijdens de menstruatie te verminderen, maar in veel gevallen vermindert ook de menstruatiepijn na de ingreep.

Anticonceptie

Het is belangrijk dat je na de behandeling wel een vorm van anticonceptie blijft gebruiken. Omdat enkel het baarmoederslijmvlies is weggebrand, kun je als vrouw nog wel zwanger worden, maar is dit gevaarlijk voor zowel de moeder als het kind. Je kunt de behandeling dan ook niet ondergaan als je nog een kinderwens hebt.

Overgang

Na de NovaSure-behandeling kom je niet vervroegd in de overgang terecht, omdat de baarmoeder en eierstokken behouden blijven. Bij een baarmoederverwijdering is dit wel het geval.

Hoe ervaren anderen de NovaSure-behandeling?

Als je een besluit moet nemen of je de behandeling wil ondergaan of juist nog zoekende bent naar een geschikte oplossing die past bij jouw wensen en behoeften, is het fijn om de ervaringen van anderen te lezen. Op deze pagina met ervaringsverhalen vindt je ook de ervaringsverhalen van NovaSure van verschillende vrouwen in verschillende situaties. Ook op de Facebookpagina Bloedserieus vind je handige informatie en kun je meer lezen over de ervaringen van anderen.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?