Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie? Ga naar de dokter!

Hevig menstrueel bloedverlies kan onder andere voorkomen bij myomen in de baarmoeder, ookwel vleesbomen genoemd. Myomen zijn eigenlijk goedaardige knobbels en bestaan voornamelijk uit spierweefsel. Ze kunnen aan de buitenzijde van de baarmoeder zitten, in de baarmoederwand of in de baarmoederholte. Myomen kunnen zo klein zijn als een speldenknop, maar kunnen ook heel groot worden en soms meerdere kilo’s wegen.

Myomen en zwangerschap

Myomen groeien onder invloed van het hormoon oestrogeen. Deze vrouwelijke hormonen worden in de vruchtbare levensfase in de eierstok aangemaakt. Voor de eerste menstruatie kunnen myomen dan ook niet ontstaan en na de overgang nemen ze in omvang af.Onder speciale omstandigheden, zoals zwangerschap, waarin hoge oestrogeenspiegels ontstaan, kunnen myomen snel groeien. Na de zwangerschap worden ze weer kleiner. Als je na de zwangerschap last krijgt van hevig menstrueel bloedverlies kan het duiden op myomen in de baarmoeder. Het is goed om dan een afspraak met je gynaecoloog te maken en dit te bespreken.

Behandeling

Als de gynaecoloog afwijkingen vindt die het hevig menstrueel bloedverlies kunnen verklaren, zoals myomen in de baarmoederholte, bespreekt hij/zij met je of het mogelijk is deze te verwijderen en hoe dit kan gebeuren. De plaats van de myomen, hun grootte en aantal spelen een rol in het advies dat de gynaecoloog je zal geven. Ook je leeftijd en eventuele kinderwens zijn van belang