“Binnen een half jaar had ik nergens meer last van”

“Er stond een piepklein berichtje in Libelle. Daardoor ben ik op de site van Draag-Weer-Wit gaan kijken. Ik menstrueerde altijd heel heftig en heel lang. Letterlijk en figuurlijk lang, want ik werd voor het eerst ongesteld op mijn 12de en werd dat op mijn 57ste nog steeds. Mijn huisarts grapte dat ik de oudste patiënt in zijn praktijk was die nog menstrueerde. Echt grappig was dat natuurlijk niet.”

“Na de geboorte van mijn dochter heb ik me laten steriliseren, dat maakte voor het bloedverlies helaas niet uit. Eerder had ik al een tijdje de pil geslikt tegen de buikkramp. Krampen had ik van jongs af aan. Mijn moeder kocht altijd direct de nieuwste pijnstillers voor menstruatieklachten die op de markt kwamen.Mijn dochter heeft trouwens exact dezelfde fysieke problemen. Het is dat ze de anticonceptiepil slikt, anders lag ze elke cyclus een dag met kramp in bed. Voor mij was de maat vol toen ik op een gegeven moment geen bloeddonor meer mocht zijn omdat mijn ijzergehalte te laag was: 3,5 op het dieptepunt. Dat is ongezond. Ook was ik altijd moe, maar dat kon ook bijna niet anders met een fulltime leidinggevende baan en twee kids.”

“De verwijzing naar de gynaecoloog voor een NovaSure-behandeling ging redelijk soepel, al had mijn huisarts nog nooit van de methode gehoord. Ik kwam terecht in het St. Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal, bij gynaecoloog dr. Richard Pal. Op het eerste gezicht leek hij nogal een rauwdouwer, maar het is echt een geweldig lieve man, zijn naam moet hier zeker vermeld worden. Hij heeft de procedure echt heel precies aan me uitgelegd. Eigenlijk wist ik het meeste al, want ik had zelf onderzoek gedaan en zoveel mogelijk over de methode gelezen, maar die uitleg en aandacht waren toch prettig.”

Niet meer bang voor doorlekken

“Ik kon kiezen uit drie manieren van verdoven: plaatselijk, onder narcose of met een ruggenprik. Ik koos voor de plaatselijke verdoving. Eerlijk is eerlijk, de ingreep was zeker niet pijnloos. Maar de procedure – waarbij het baarmoederslijmvlies wordt weggebrand – duurt maximaal twee minuten, dus dat houd je wel vol. En het fijne was: binnen een half jaar had ik echt nergens meer last van, ik menstrueerde niet meer en ging me steeds beter voelen. Dat ik niet meer bang hoefde te zijn voor doorlekken was ook fijn.”

“Of ik ergens spijt van heb? Ja, van het feit dat ik de stap niet veel eerder heb gezet. Ik kan maar één ding zeggen tegen vrouwen die geen kinderwens meer hebben en die worstelen met een heftige menstruatie. Niet twijfelen over een behandeling, gewoon doen! Ik heb later mijn huisarts nog gebeld om te zeggen dat hij dit met een gerust hart aan andere vrouwen kon aanraden. De ingreep stelt niets voor in vergelijking met het profijt dat je ervan hebt. Voor mij is dit een enorme opluchting.”