“Als ik andere vrouwen iets zou willen meegeven dan is het dit: doorlopen met menstruatieklachten hoeft niet”

“Op mijn 13de werd ik voor het eerst ongesteld. Meteen heel heftig en dat is eigenlijk nooit veranderd. Het vaste ritme was: twee weken op en twee weken af. Die twee weken af had ik last van erge pijnen. Ik moest dan echt op bed gaan liggen om de krampen op te vangen. Het leken wel een soort weeën. Ook had ik last van depressieve buien die duidelijk met mijn cyclus samenhingen. Bij stress werden die klachten meteen heviger.”

“Mijn moeder was van de oude stempel. Niet zeuren en gewoon doorlopen was haar devies. En zeker geen pijnstillers. Of zij ook last had van een hevige menstruatie weet ik eigenlijk niet. Daar werd gewoon niet over gesproken. Maar het is in elk geval wel een familiedingetje. Ik heb drie kinderen, van wie twee dochters en die hebben exact dezelfde klachten. Van mij krijgen ze wel een pijnstiller.”

“Toen ik de eerste keer zwanger was, had ik tot mijn verrassing ineens wél energie. Pas toen besefte ik dat dit geen normale situatie was. Altijd maar moe zijn, last hebben van stemmingswisselingen en nooit eens blaken van energie; ik was het als normaal gaan beschouwen. Standaard gebruikte ik de grootste tampons die er waren in combinatie met nachtverband en dan nog ging het wel eens mis. Ik gebruikte de anticonceptiepil omdat ik deze dan kon doorslikken tijdens vakanties. Ook de prikpil vond ik ideaal. Maar toen de overgang zich aandiende en ik stopte met hormoontherapie kwamen mijn klachten in alle hevigheid terug.”

Het was geen feestje

“Een jaar geleden heb ik in overleg met mijn gynaecoloog besloten tot de NovaSure-behandeling. Onder narcose. Het was geen feestje en toen ik weer bijkwam ging er van alles mis. Dat heeft overigens niets met de ingreep te maken; bij elke narcose is er een klein risico dat dingen niet gaan zoals ze zouden moeten gaan.”

“Eerlijk is eerlijk: ik vond het effect van de prikpil prettiger omdat ik daardoor geen last had van stemmingswisselingen. Pas aan het eind van de drie maanden, als ik een nieuwe hormonenshot nodig had, begonnen deze weer op te spelen. Ik heb nu weliswaar geen last meer van hevig bloedverlies, maar nog wel van die stemmingswisselingen al zijn deze minder dan voorheen. NovaSure doet niets met je hormoonhuishouding namelijk.’

“Doordat ik met mijn menstruatieproblemen bleef doorlopen, heb ik dingen gemist, besef ik nu. Dat bedoel ik niet om te zeuren. Ik heb drie leuke kinderen en ik heb altijd gewoon gewerkt, eerst in het basisonderwijs en inmiddels in mijn eigen Remedial Teaching Praktijk: Leuk Leren. Maar altijd gebrek hebben aan energie, dat doet iets met je. Dat dwingt je tot het maken van keuzes. Dus als ik andere vrouwen iets zou willen meegeven dan is het dit: doorlopen hoeft niet. Er is wat aan menstruatieklachten te doen.”