Monique (44) 

Kan na behandeling weer hardlopen en zwemmen

 “Ik was al jaren ontevreden over mijn menstruatie. Ik had steeds een week lang last van hevig bloedverlies en ik had ook nog eens een cyclus van 21 dagen. Niks 28 dagen, zoals de meeste vrouwen.”

“Hevig bloedverlies beïnvloedt je hele leven. Op mijn werk gebruikte ik tampons én maandverbanden die ik zeer regelmatig verwisselde. En dan nog was ik bang dat het zou doorlekken. Als niemand het maar ziet, dacht ik steeds. Mijn cyclus was kort: van elke drie weken was ik er een ongesteld. Dus was ik ook standaard ongesteld tijdens vakanties. Mijn enige voordeel was dat ik een regelmatige cyclus heb. Veel vrouwen weten niet precies wanneer ze ongesteld worden.”

 “Uiteindelijk besloot ik er iets aan te laten doen. In eerste instantie koos ik voor een spiraaltje, wat de bloedingen kan verminderen. Maar bij mij werkte het niet. Ik kreeg hevige krampen en heb zeven maanden lang gevloeid. Daarna wilde ik het probleem rigoureuzer aanpakken. Een kinderwens was niet meer aan de orde, dus wilde ik mijn baarmoeder laten verwijderen. Zover is het niet gekomen. In het ziekenhuis waar ik werk, kwam ik in gesprek met een gynaecoloog die vertelde over NovaSure. Door mijn werk kende ik de methode wel, maar vreemd genoeg had ik nooit bedacht dat dit iets voor mij zou zijn.”

“De ingreep gebeurde onder verdoving. Ik kreeg een ruggenprik en heb ook achteraf geen pijn gehad. De ingreep zelf was zo voorbij. De baarmoedermond wordt iets opgerekt, waarna het apparaat wordt ingebracht. Binnen twee minuten was het klaar. De anderhalve week erna heb ik nog wel gevloeid en later nog één dag. Maar dat was allemaal al minder dan tijdens mijn menstruatie. En na die laatste dag heb ik helemaal niet meer gevloeid!”

Ik heb weer zelfvertrouwen

“Mijn menstruatie heeft geen invloed meer op mijn sociale leven. Dat maakt gelukkig. Ik ben weer gaan hardlopen en zwemmen. En ik kan veel meer soorten kleding aan. Het belangrijkste is: ik heb weer zelfvertrouwen. Vroeger was ik altijd bang dat iemand iets zou merken. Nu voel ik me vrijer. Ik kan alle vrouwen met deze menstruatieklachten aanraden er iets aan te doen.”