Klachten vleesboom

Cookies moeten geaccepteerd worden om deze video te bekijken.

Soorten vleesboom klachten

Vleesbomen (ook wel myomen genoemd) kunnen tot allerlei menstruatieklachten leiden, zoalsĀ hevige bloedingen, tussentijds bloedverlies, onregelmatig bloedverlies, moeite met ophouden van plas en pijn tijdens de menstruatie. Andere klachten zijn pijn bij het vrijen, een vol gevoel in het bekkengebied, druk op de blaas of lage rugpijn. Vleesbomen kunnen ook de zwangerschap bemoeilijken en tot complicaties bij de bevalling leiden.

Vleesboom klachten en typen onderzoek

De gynaecoloog kan bij ongeveer een derde van de vrouwen met vleesboom klachten tijdens een regulier baarmoederonderzoek de vleesbomen voelen. Hiervan heeft 70 procent van de vrouwen nooit vleesboom klachten gehad en ook geen behandeling nodig. De gynaecoloog kan bij vleesboom klachten via de volgende onderzoeksmethoden de vleesbomen in de baarmoeder bekijken:

  • Diagnostische hysteroscopie
  • Echografie
  • Hysterosalpingogram (HSG)
  • Sonohysterogram
  • Magnetic Resonance Imaging (MRI)

Oorzaken van vleesboom klachten

Waardoor vleesbomen precies ontstaan, is niet exact duidelijk. Hormonen spelen een rol: hoe hoger het hormoonniveau, hoe sneller ze groeien. Ze krimpen in de menopauze en/of als je antihormonale medicijnen gebruikt. Vaak openbaren ze zich pas op latere leeftijd. Erfelijkheid speelt een rol. Als je moeder myomen had, is de kans dat jij ze krijgt drie keer hoger dan gemiddeld. Vrouwen met overgewicht hebben een grotere kans op myomen. Bij extreem overgewicht is de kans zelfs drie keer groter dan gemiddeld. Vleesbomen in de baarmoeder komen vaker voor bij vrouwen die geen kinderen hebben gehad.

Vleesboom verwijderen

Vleesbomen (ookwel myomen genoemd) kunnen gewoon blijven zitten als er geen klachten zijn. Heb je wel klachten van vleesbomen dan bestaat er de mogelijkheid om vleesbomen te laten verwijderen. Dit kan doormiddel van de MyoSure-behandeling. Je lees hier meer overĀ yoSure.