NovaSureDownload brochure

Hevig bloedverlies verminderen door de NovaSure behandeling

Het endometrium bestaat feitelijk uit twee lagen, namelijk een basale laag, die altijd aanwezig is, en een functionele laag die tijdens de menstruatiecyclus wordt opgebouwd zodat de bevruchte eicel zich kan nestelen. Wordt deze eicel niet bevrucht dan wordt de laag weer afgevoerd tijdens de menstruatie. Bij de ene vrouw is het baarmoederslijmvlies dikker dan bij de andere. Een dikkere laag betekent over het algemeen meer bloedverlies tijdens de menstruatie. Verwijdering van het baarmoederslijmvlies is dan een beproefde manier om dit hevige menstruele bloedverlies te verminderen of het bloedverlies zelfs helemaal te stoppen.

Innovatieve behandelmethode

NovaSure is een innovatieve behandelmethode waarbij het slijmvlies aan de binnenkant van de baarmoeder met behulp van radiofrequentie-energie wordt verwijderd. Het is dus een vorm van endometriumablatie (endometrium = baarmoederslijmvlies en ablatie = verwijdering).Voordelen van de NovaSure-behandeling zijn dat deze eenmalig is, kort duurt (maximaal twee minuten) en poliklinisch, onder plaatselijke verdoving, kan worden uitgevoerd. Het herstel is snel. Meestal kun je de volgende dag je dagelijkse bezigheden alweer hervatten. De behandeling kan bovendien in elke fase van de menstruatiecyclus worden uitgevoerd.

Voor wie is NovaSure bedoeld?

Om voor NovaSure in aanmerking te komen moet je wel aan een paar voorwaarden voldoen. Allereerst moet worden uitgesloten dat er andere oorzaken zijn die ten grondslag liggen aan hevig bloedverlies, zoals myomen, poliepen of een infectie. Voor tot de ingreep wordt overgegaan moet je dus eerst inwendig en middels een uitstrijkje worden onderzocht. Belangrijk is ook dat er geen kinderwens meer is. Zwanger worden na de behandeling brengt namelijk grote risico’s met zich mee. Maar doordat je baarmoeder blijft functioneren is zwangerschap nog wel mogelijk. Voorbehoedsmiddelen gebruiken blijft dus een must.

Hoe NovaSure werkt

Tijdens de behandeling wordt de baarmoederhals plaatselijk verdoofd. Soms wordt ook een kalmerend middel toegediend. Via de vagina en baarmoederhals wordt een dun buisje ingebracht om je baarmoeder op te meten. Door dat buisje wordt een soort waaier van gaas ingebracht dat zich uitvouwt en de afmeting van de baarmoeder aanneemt. In circa 90 seconden (maximaal 120 seconden) krijgt de baarmoeder radiofrequentie-energie toegediend en wordt de waaier heet. Het baarmoederslijmvlies verdroogt daardoor. De waaier wordt teruggetrokken in het buisje en uit de baarmoeder verwijderd.

Hoe NovaSure voelt

Tijdens de behandeling kun je een hevige druk in je onderbuik voelen. Die pijn houdt maximaal 90 seconden aan. Afhankelijk van de dikte van het baarmoederslijmvlies kan dit ook korter zijn. De pijn neemt na de ingreep meestal snel af, waardoor je direct na de behandeling weer naar huis kunt. Het is ook mogelijk de behandeling onder volledige verdoving (ruggenprik of narcose) te ondergaan. In dat geval is er sprake van een dagopname. Tijdens de behandeling voel je dan geen pijn, na afloop kun je wel last hebben van wat lichte krampen.

Het effect van NovaSure

Het effect van de NovaSure-behandeling is een normale of lichte menstruatie of zelfs helemaal geen menstruatiebloedingen meer. Doordat de menstruatie minder heftig is, is er ook beduidend minder kans op menstruatiepijn. Ook PMS-verschijnselen verminderen. Doordat je minder snel last zult hebben van ijzertekort heb je beduidend meer energie. En doordat het baarmoederslijmvlies wordt verwijderd en niet de baarmoeder zelf, blijft de hormoonhuishouding hetzelfde, waardoor je niet vervroegd in de overgang raakt. Voor meer informatie kun je hier de NovaSure-brochure downloaden.

De afgelopen tien jaar zijn wereldwijd meer dan twee miljoen vrouwen behandeld met deze innovatieve methode, die door het Amerikaanse bedrijf Hologic werd ontwikkeld. Tot grote tevredenheid: 97% zegt deze behandeling bij andere vrouwen aan te bevelen. Een klinische test heeft uitgewezen dat ruim 9 van de 10 vrouwen na de behandeling met NovaSure geen last meer hebben van hevig bloedverlies. Daarbij geven 4 op de 5 vrouwen aan meer tijd te hebben voor werk en dat zij geen activiteiten meer hoeven te verzuimen vanwege heftige menstruatie. Onderaan deze pagina kun je ervaringen van vrouwen lezen die de NovaSure-behandeling hebben ondergaan.

Kenmerken

 • Behandelingsduur

  Maximaal 2 minuten. De ingreep duurt gemiddeld 90 seconden
 • Kans van slagen

  97% Van de behandelde vrouwen zegt de methode bij andere vrouwen aan te bevelen
 • Kinderwens

  Niet meer mogelijk
 • Verzekering

  Ja
 • Revalidatieduur

  De meeste vrouwen ervaren geen hevige pijn, maar wel krampen van de baarmoeder tot enkele uren na de ingreep.
  Over het algemeen kan iedereen de volgende dag weer normaal functioneren.

NovaSure video

Voordelen

 • Eenmalig
 • Veilig en efficiënt
 • Uitstekend slagingspercentage
 • Geen voorbehandeling nodig
 • Kan op elk moment van de menstruatiecyclus
 • Snel herstel
 • Het baarmoederslijmvlies wordt verwijderd, niet de baarmoeder zelf
 • Bloedingen verminderen of stoppen helemaal

Nadelen

 • Alleen geschikt voor vrouwen zonder kinderwens
 • Vereist een plaatselijke of volledige verdoving
 • Kan niet ongedaan worden gemaakt
 • Anticonceptie blijft nodig
Stel je vraag aan Gynaecologen Vera en Els
Dr. Vera Haitsma
Els

Vul het ‘stel een vraag formulier’ in en Gynaecoloog Vera of Gynaecoloog Els zullen naast de werkzaamheden in het ziekenhuis je vraag zo snel mogelijk beantwoorden. Heb je last van hevig bloedverlies, wil je weten of de NovaSure behandeling wel iets voor jou is of durf je niet naar de dokter? Onze gynaecologen beantwoorden graag je vraag. Het handig om te weten hoe oud je bent en of je al eens met je probleem bij de dokter bent geweest. Zo kunnen zij je een persoonlijk advies geven.

Ga naar veelgestelde vragen
Stel een vraag formulier
Lees ons Privacybeleid.
Stel je vraag aan Gynaecologen Vera en Els
Dr. Vera Haitsma
Els

Vul het ‘stel een vraag formulier’ in en Gynaecoloog Vera of Gynaecoloog Els zullen naast de werkzaamheden in het ziekenhuis je vraag zo snel mogelijk beantwoorden. Heb je last van hevig bloedverlies, wil je weten of de NovaSure behandeling wel iets voor jou is of durf je niet naar de dokter? Onze gynaecologen beantwoorden graag je vraag. Het handig om te weten hoe oud je bent en of je al eens met je probleem bij de dokter bent geweest. Zo kunnen zij je een persoonlijk advies geven.

Ga naar veelgestelde vragen

De behandeling

 • Stap 1

  Stap 1: Huisarts

  Samen met de huisarts wordt bepaald in hoeverre hevig bloedverlies je leven beïnvloedt en welke behandelmethoden mogelijk zijn. De huisarts verwijst door naar de gynaecoloog.

 • Stap 2

  Stap 2: Gynaecoloog

  De gynaecoloog doet diagnostische testen om uit te sluiten dat afwijkingen als poliepen, myomen of infecties de oorzaak van het hevig bloedverlies zijn.

 • Stap 3

  Stap 3: Ingreep

  Deze kan poliklinisch worden uitgevoerd. Kort na de behandeling kun je weer naar huis. Als voor volledige narcose of een ruggenprik wordt gekozen, volgt een dagopname.

De procedure

  • Plaatselijke of volledige verdoving (ruggenprik of narcose)
  • Via de vagina en baarmoederhals wordt een dun buisje ingebracht om je baarmoeder op te meten.
  • De waaier van gaas wordt door een buisje geschoven, waarna het uitvouwt en de afmeting van de baarmoeder aanneemt.
  • In circa 90 seconden (maximaal 120 seconden) krijgt de baarmoederradiofrequentie-energie toegediend en wordt de waaier heet
  • De waaier wordt teruggetrokken in het buisje en uit de baarmoeder verwijderd

  Veelgestelde vragen over NovaSure

  • Wat houdt de NovaSure-methode in?

   Verwijdering van het baarmoederslijmvlies met NovaSure is een efficiënt alternatief voor een rigoureuze ingreep als baarmoederverwijdering, waarmee meteen ook de bijwerkingen en risico's van hormoontherapie worden vermeden. Met het NovaSure-systeem wordt een nauwkeurig gecontroleerde hoeveelheid elektrische energie toegediend om het baarmoederslijmvlies te verwijderen. Het is een behandeling op maat: de hoeveelheid energie die middels de waaier wordt toegediend is afhankelijk van de dikte van het slijmvlies. Zodra de gemeten weerstand van de energie verandert, stopt de behandeling. Gemiddeld duurt de ingreep 90 seconden.

  • Wat kan ik verwachten van een NovaSure-behandeling?

   Bij de meeste vrouwen is het bloedverlies na een NovaSure-behandeling aanmerkelijk minder. Veel vrouwen menstrueren na de behandeling helemaal niet meer.

  • Kom ik in aanmerking voor een NovaSure-behandeling?

   Vrouwen die last hebben van hevig menstrueel bloedverlies, die geen kinderwens meer hebben en die in de premenopauze zitten, komen in principe in aanmerking voor verwijdering van het baarmoederslijmvlies met NovaSure. De gynaecoloog voert vooraf enkele diagnostische tests uit om eventuele andere afwijkingen van de baarmoeder uit te sluiten. Verder moeten je uitstrijkjes en biopsie normaal zijn.

  • Hoe voel ik me na afloop?

   Na de procedure kun je last hebben van kramp in de baarmoeder en een onprettig gevoel. Deze verschijnselen kunnen goed worden behandeld met lichte pijnstillers zoals Ibuprofen. Sommige vrouwen hebben door de verdoving last van misselijkheid en braken. Een waterige en/of bloederige afscheiding komt in de eerste weken na de slijmvliesverwijdering ook veel voor.

  • Kunnen er complicaties optreden?

   Aan elke medische ingreep zijn risico’s verbonden. Risico’s van een reguliere baarmoederslijmvliesverwijdering (endometriumablatie) zijn een gat in de baarmoeder, bloedingen, infecties of letsel aan organen in de buik of rond de baarmoeder. Deze problemen komen bij de NovaSure-methode zeer zelden voor.

  • Hoe weet je na een NovaSure-behandeling of je in de overgang bent?

   Na een NovaSure-behandeling verandert er niets aan de hormoonhuishouding. Symptomen waaraan je kunt merken dat je in de overgang bent, zijn bijvoorbeeld opvliegers, hoofdpijn, gewichtstoename, vaginale droogheid, slapeloosheid, nachtelijk transpireren of meer transpireren dan normaal.

  • Moet je na de NovaSure-behandeling anticonceptie blijven gebruiken?

   Ja, want alleen het baarmoederslijmvlies is verwijderd. Het is zelfs heel belangrijk om een vorm van anticonceptie te gebruiken. Je kunt na de behandeling nog steeds zwanger worden, ook al is de kans kleiner door het verwijderen van baarmoederslijmvlies. Een zwangerschap na de behandeling is gevaarlijk voor moeder en foetus. De NovaSure-behandeling is dan ook alleen geschikt voor vrouwen in de premenopauze die geen kinderwens meer hebben.

  • Kun je zwemmen of in bad na een NovaSure-behandeling?

   Om het risico op infectie te voorkomen wordt afgeraden om de eerste drie weken na de behandeling te zwemmen of in bad te gaan. Douchen kan wel.

  • Wordt menstruatiepijn ook minder na een NovaSure behandeling?

   Gynaecoloog Wai Fan Lam beantwoord de vraag: "Wordt menstruatiepijn ook minder na een NovaSure behandeling?"


  • Hoe weet je wanneer een NovaSure behandeling succesvol is?

   Gynaecoloog Sieb de Boer beantwoord de vraag: "Hoe weet je wanneer een NovaSure behandeling succesvol is?"

  • Wat zijn de voordelen van de NovaSure-methode?

   De verwijdering van het baarmoederslijmvlies met NovaSure is snel, simpel en veilig. Er is geen voorbehandeling met medicijnen nodig, bij andere methoden waarbij het slijmvlies wordt verwijderd is dat vaak wel het geval. De verwijdering van het baarmoederslijmvlies met NovaSure kan op elk gewenst moment tijdens de cyclus worden uitgevoerd, zelfs tijdens de menstruatie.

  • Vermindert ook de menstruatiepijn na een NovaSure-behandeling?

   NovaSure is in eerste instantie bedoeld om hevig bloedverlies te verminderen of zelfs te stoppen. Maar veel vrouwen hebben na de behandeling ook aanmerkelijk minder PMS-verschijnselen en menstruatiepijn.

  • Wat voel ik tijdens de procedure?

   De meeste artsen geven er de voorkeur aan om hun patiënten wakker te houden omdat een volledige verdoving tijdens de NovaSure-behandeling overbodig is. Als de arts de procedure uitvoert met een plaatselijke verdoving in en rond de baarmoederhals, geeft hij of zij soms ook een kalmerend middel. Sommige vrouwen voelen lichte tot hevige krampen, anderen hebben nergens last van.

  • Zijn vrouwen tevreden over NovaSure?

   Uit een enquête naar patiënttevredenheid blijkt dat meer dan 92% van de patiënten die met het NovaSure-systeem zijn behandeld, 12 maanden na de behandeling tevreden of erg tevreden is. 97% zegt dat ze de behandeling aan vrienden en kennissen zou aanraden. Lees op deze pagina meer over NovaSure.

  • Kan ik na verwijdering van het baarmoederslijmvlies nog zwanger raken?

   Een zwangerschap na de behandeling is gevaarlijk voor moeder en foetus. Het is dus belangrijk om anticonceptie te gebruiken, ook al is de kans op zwangerschap kleiner door het verwijderen van baarmoederslijmvlies. De NovaSure-behandeling is dan ook alleen geschikt voor vrouwen in de premenopauze die geen kinderwens meer hebben.

  • Kom je door de NovaSure-behandeling vervroegd in de overgang?

   Nee, want de baarmoeder en eierstokken blijven behouden. Alleen het baarmoederslijmvlies wordt verwijderd. Bij verwijdering van de baarmoeder kun je vroegtijdig in de overgang komen.

  • Wanneer mag je weer seks hebben na een NovaSure-behandeling?

   Over het algemeen na een dag of 7 à 10, maar om het risico op infecties te vermijden is het beter drie weken te wachten. Overleg voor de zekerheid even met de gynaecoloog.

  • Wordt de NovaSure-behandeling vergoed door de ziektekostenverzekeraar?
   Ja, NovaSure wordt vergoed door ziektekostenverzekeraars.
  • Wat kan je verwachten na de NovaSure ingreep?

   Gynaecoloog Peggy Geomini beantwoord de vraag: "Wat kan je verwachten na de NovaSure ingreep?"

  • Hoe werkt de NovaSure behandeling?

   Gynaecoloog Wai Fan Lam beantwoord de vraag "Hoe werkt de NovaSure behandeling?"


  Ervaringen
   • Monique (44)Kan na de behandeling weer hardlopen en zwemmen
    Ik was al jaren ontevreden over mijn menstruatie. Ik had steeds een week lang last van hevig bloedverlies en ik had ook nog eens een cyclus van 21 dagen. Niks 28 dagen, zoals de meeste vrouwen.
   • Ine (63)Mocht ineens geen bloeddonor meer zijn
    “Ik kan maar één ding zeggen. Niet twijfelen over een behandeling. Doen!”
   • Riet (59)Kreeg na haar 40ste ineens last van hevig bloedverlies
    “Dat hoort nu eenmaal bij de leeftijd, zei de huisarts steeds”
   • Louise (50)Was altijd moe en dacht dat dit normaal was
    “Altijd gebrek hebben aan energie, dat doet iets met je”

   Bereid je voor op een huisartsbezoek

   Aarzel je om naar de huisarts te gaan? Bekijk hier wat je precies kan verwachten en hoe je je kan voorbereiden. Vul de vragenlijst in en download het menstruatieschema.

   Lees meerDokter