Stel je vraag aan Gynaecologen Vera en Els

Dr. Vera Haitsma
Dr. Vera Haitsma

Vul het ‘stel een vraag formulier’ in en Gynaecoloog Vera of Gynaecoloog Els zullen naast de werkzaamheden in het ziekenhuis je vraag zo snel mogelijk beantwoorden. Heb je last van hevig bloedverlies, wil je weten of de NovaSure behandeling wel iets voor jou is of durf je niet naar de dokter? Onze gynaecologen beantwoorden graag je vraag. Het handig om te weten hoe oud je bent en of je al eens met je probleem bij de dokter bent geweest. Zo kunnen zij je een persoonlijk advies geven.

Ga naar veelgestelde vragen
Stel een vraag formulier
Lees ons Privacybeleid.

Novasure

 • Wat houdt de NovaSure-methode in?

  Verwijdering van het baarmoederslijmvlies met NovaSure is een efficiënt alternatief voor een rigoureuze ingreep als baarmoederverwijdering, waarmee meteen ook de bijwerkingen en risico's van hormoontherapie worden vermeden. Met het NovaSure-systeem wordt een nauwkeurig gecontroleerde hoeveelheid elektrische energie toegediend om het baarmoederslijmvlies te verwijderen. Het is een behandeling op maat: de hoeveelheid energie die middels de waaier wordt toegediend is afhankelijk van de dikte van het slijmvlies. Zodra de gemeten weerstand van de energie verandert, stopt de behandeling. Gemiddeld duurt de ingreep 90 seconden.

 • Wat zijn de voordelen van de NovaSure-methode?

  De verwijdering van het baarmoederslijmvlies met NovaSure is snel, simpel en veilig. Er is geen voorbehandeling met medicijnen nodig, bij andere methoden waarbij het slijmvlies wordt verwijderd is dat vaak wel het geval. De verwijdering van het baarmoederslijmvlies met NovaSure kan op elk gewenst moment tijdens de cyclus worden uitgevoerd, zelfs tijdens de menstruatie.

 • Wat kan ik verwachten van een NovaSure-behandeling?

  Bij de meeste vrouwen is het bloedverlies na een NovaSure-behandeling aanmerkelijk minder. Veel vrouwen menstrueren na de behandeling helemaal niet meer.

 • Vermindert ook de menstruatiepijn na een NovaSure-behandeling?

  NovaSure is in eerste instantie bedoeld om hevig bloedverlies te verminderen of zelfs te stoppen. Maar veel vrouwen hebben na de behandeling ook aanmerkelijk minder PMS-verschijnselen en menstruatiepijn.

 • Kom ik in aanmerking voor een NovaSure-behandeling?

  Vrouwen die last hebben van hevig menstrueel bloedverlies, die geen kinderwens meer hebben en die in de premenopauze zitten, komen in principe in aanmerking voor verwijdering van het baarmoederslijmvlies met NovaSure. De gynaecoloog voert vooraf enkele diagnostische tests uit om eventuele andere afwijkingen van de baarmoeder uit te sluiten. Verder moeten je uitstrijkjes en biopsie normaal zijn.

 • Wat voel ik tijdens de procedure?

  De meeste artsen geven er de voorkeur aan om hun patiënten wakker te houden omdat een volledige verdoving tijdens de NovaSure-behandeling overbodig is. Als de arts de procedure uitvoert met een plaatselijke verdoving in en rond de baarmoederhals, geeft hij of zij soms ook een kalmerend middel. Sommige vrouwen voelen lichte tot hevige krampen, anderen hebben nergens last van.

 • Hoe voel ik me na afloop?

  Na de procedure kun je last hebben van kramp in de baarmoeder en een onprettig gevoel. Deze verschijnselen kunnen goed worden behandeld met lichte pijnstillers zoals Ibuprofen. Sommige vrouwen hebben door de verdoving last van misselijkheid en braken. Een waterige en/of bloederige afscheiding komt in de eerste weken na de slijmvliesverwijdering ook veel voor.

 • Zijn vrouwen tevreden over NovaSure?

  Uit een enquête naar patiënttevredenheid blijkt dat meer dan 92% van de patiënten die met het NovaSure-systeem zijn behandeld, 12 maanden na de behandeling tevreden of erg tevreden is. 97% zegt dat ze de behandeling aan vrienden en kennissen zou aanraden. Lees op deze pagina meer over NovaSure.

 • Kunnen er complicaties optreden?

  Aan elke medische ingreep zijn risico’s verbonden. Risico’s van een reguliere baarmoederslijmvliesverwijdering (endometriumablatie) zijn een gat in de baarmoeder, bloedingen, infecties of letsel aan organen in de buik of rond de baarmoeder. Deze problemen komen bij de NovaSure-methode zeer zelden voor.

 • Kan ik na verwijdering van het baarmoederslijmvlies nog zwanger raken?

  Een zwangerschap na de behandeling is gevaarlijk voor moeder en foetus. Het is dus belangrijk om anticonceptie te gebruiken, ook al is de kans op zwangerschap kleiner door het verwijderen van baarmoederslijmvlies. De NovaSure-behandeling is dan ook alleen geschikt voor vrouwen in de premenopauze die geen kinderwens meer hebben.

 • Hoe weet je na een NovaSure-behandeling of je in de overgang bent?

  Na een NovaSure-behandeling verandert er niets aan de hormoonhuishouding. Symptomen waaraan je kunt merken dat je in de overgang bent, zijn bijvoorbeeld opvliegers, hoofdpijn, gewichtstoename, vaginale droogheid, slapeloosheid, nachtelijk transpireren of meer transpireren dan normaal.

 • Kom je door de NovaSure-behandeling vervroegd in de overgang?

  Nee, want de baarmoeder en eierstokken blijven behouden. Alleen het baarmoederslijmvlies wordt verwijderd. Bij verwijdering van de baarmoeder kun je vroegtijdig in de overgang komen.

 • Moet je na de NovaSure-behandeling anticonceptie blijven gebruiken?

  Ja, want alleen het baarmoederslijmvlies is verwijderd. Het is zelfs heel belangrijk om een vorm van anticonceptie te gebruiken. Je kunt na de behandeling nog steeds zwanger worden, ook al is de kans kleiner door het verwijderen van baarmoederslijmvlies. Een zwangerschap na de behandeling is gevaarlijk voor moeder en foetus. De NovaSure-behandeling is dan ook alleen geschikt voor vrouwen in de premenopauze die geen kinderwens meer hebben.

 • Wanneer mag je weer seks hebben na een NovaSure-behandeling?

  Over het algemeen na een dag of 7 à 10, maar om het risico op infecties te vermijden is het beter drie weken te wachten. Overleg voor de zekerheid even met de gynaecoloog.

 • Kun je zwemmen of in bad na een NovaSure-behandeling?

  Om het risico op infectie te voorkomen wordt afgeraden om de eerste drie weken na de behandeling te zwemmen of in bad te gaan. Douchen kan wel.

 • Wordt de NovaSure-behandeling vergoed door de ziektekostenverzekeraar?
  Ja, NovaSure wordt vergoed door ziektekostenverzekeraars.
 • Wordt menstruatiepijn ook minder na een NovaSure behandeling?

  Gynaecoloog Wai Fan Lam beantwoord de vraag: "Wordt menstruatiepijn ook minder na een NovaSure behandeling?"


 • Wat kan je verwachten na de NovaSure ingreep?

  Gynaecoloog Peggy Geomini beantwoord de vraag: "Wat kan je verwachten na de NovaSure ingreep?"

 • Hoe weet je wanneer een NovaSure behandeling succesvol is?

  Gynaecoloog Sieb de Boer beantwoord de vraag: "Hoe weet je wanneer een NovaSure behandeling succesvol is?"

 • Hoe werkt de NovaSure behandeling?

  Gynaecoloog Wai Fan Lam beantwoord de vraag "Hoe werkt de NovaSure behandeling?"


Myosure

 • Wat houdt een MyoSure-behandeling in?

  MyoSure verwijdert myomen en poliepen uit de baarmoeder. Het is een minimaal invasieve techniek, waarbij de instrumenten via de vagina de baarmoeder worden ingebracht. Er wordt dus niet in de huid gesneden. MyoSure kan zowel onder volledige verdoving (narcose) als onder lokale verdoving worden uitgevoerd.

 • Hoe lang duurt de MyoSure-behandeling?

  De MyoSure-behandeling gebeurt meestal poliklinisch, waardoor je nog dezelfde dag naar huis kunt. De gynaecoloog brengt via de vagina een instrument de baarmoeder, waarmee de myomen of poliepen worden verwijderd. Gemiddeld duurt het 10 minuten om een myoom van 3 centimeter te verwijderen.

 • Wat gebeurt er tijdens een MyoSure-behandeling?

  De gynaecoloog rekt de baarmoederhals iets op en brengt vervolgens een kijkbuis in de baarmoeder in. Via de hysteroscoop wordt een zoutoplossing ingebracht waardoor de baarmoeder wijder wordt en de binnenkant van de baarmoedermond en baarmoeder kan worden bekeken.Door de kijkbuis wordt het MyoSure-weefselverwijderapparaat via de vagina in de baarmoeder ingebracht. Via een opening aan het uiteinde van het instrument worden de myomen of poliepen in stukjes weggesneden.Tegelijkertijd wordt het weggesneden weefsel opgezogen. Het weefsel blijft geschikt voor verder onderzoek.

 • Wat voel ik tijdens de behandeling?

  MyoSure kan zowel onder volledige verdoving (narcose) als onder lokale verdoving (poliklinisch) worden uitgevoerd.

 • Hoe snel kun je je dagelijkse activiteiten hervatten na een behandeling?

  Direct na de MyoSure-behandeling kun je last hebben van kramp, lichte pijn, misselijkheid en/of braken. Ook een roodachtige, geelachtige of bruinachtige afscheiding is normaal. De meeste vrouwen kunnen de dagelijkse activiteiten na één of twee dagen weer hervatten.

 • Wanneer kom je in aanmerking voor een MyoSure-behandeling?

  De MyoSure behandeling is voor vrouwen die last hebben van hevig menstrueel bloedverlies door myomen of poliepen. Je komt ervoor in aanmerking als je niet zwanger bent, geen last hebt van bekkeninfecties of afwijkingen aan de baarmoederhals en als er geen sprake is van baarmoeder(hals)kanker.

 • Welke myomen kunnen met MyoSure worden verwijderd?

  Zit het myoom aan de baarmoederwand dan kun je kiezen voor de MyoSure-behandeling. Als het myoom in de baarmoederwand zit, wordt vaak gekozen voor embolisatie; de bloedvaten naar het myoom worden dan gedicht.

 • Welke poliepen kunnen met MyoSure worden verwijderd?

  Als je last hebt van endometriumpoliepen dan kun je deze veilig via de MyoSure-behandeling laten verwijderen. Het is zeer goed mogelijk dat je meerdere keren je poliepen moet laten verwijderen, zij kunnen namelijk teruggroeien.

 • Wanneer weet ik of mijn menstruatie normaal is na een behandeling?

  Iedere vrouw is verschillend, maar gemiddeld heeft het lichaam drie maanden nodig om volledig te herstellen. Na gemiddeld drie maanden zal het dus duidelijk zijn hoe de menstruatiecyclus verder verloopt.

 • Kun je nog zwanger worden na een MyoSure-behandeling?

  Met de MyoSure-behandeling blijft de baarmoeder behouden en blijft de baarmoederwand intact. Hierdoor kun je nog steeds zwanger worden na de behandeling.

 • Kunnen er complicaties optreden?

  Risico’s die in zeer uitzonderlijke gevallen kunnen voorkomen zijn perforatie van de baarmoederwand en/of een infectie. Uit klinisch onderzoek is gebleken dat er bij minder dan 2 procent van de gevallen complicaties kunnen optreden.

 • Wordt MyoSure vergoed door de ziektekostenverzekeraar?

  Ja, MyoSure wordt vergoed door ziektekostenverzekeraars.

Hevig bloedverlies

 • Wat is menorragie?

  Menorragie is hevig menstrueel bloedverlies. Als de bloedingen per cyclus zeven dagen of meer duren of zo hevig zijn dat je bijna om het uur maandverband of tampons moet wisselen, is er waarschijnlijk sprake van menorragie. Alleen een arts kan dit met zekerheid vaststellen. Vrouwen met menorragie hebben vaak ook last van vermoeidheid, bloedarmoede en doorlekken en zijn daardoor soms beperkt in hun activiteiten.

 • Wat zijn de behandelmogelijkheden?

  Menorragie is een medisch erkende aandoening waarvoor verschillende oplossingen bestaan.

  Hormoontherapie bestaat uit anticonceptie of andere geneesmiddelen waarmee verstoringen van de hormoonspiegel worden behandeld. Deze therapie werkt in slechts 48% van de gevallen en moet meestal worden voortgezet om effectief te blijven. Sommige vrouwen ondervinden bijwerkingen, zoals hoofdpijn, gewichtsschommelingen en misselijkheid. 

  Hysterectomie (operatieve verwijdering van de baarmoeder) is samen met de NovaSure-methode de enige definitieve behandeling van menorragie. Hysterectomie is een zware ingreep die in het ziekenhuis onder volledige verdoving wordt uitgevoerd en die gepaard gaat met operatierisico's, ziekenhuisopname en (afhankelijk van de gebruikte techniek) een herstelperiode die tot zes weken kan duren. 

  NovaSure is een vorm van endometriumablatie. Het baarmoederslijmvlies (endometrium) dat elke menstruatiecyclus wordt opgebouwd, wordt met behulp van elektrische energie verwijderd (ablatie). De behandeling is eenmalig, kort en kan poliklinisch worden uitgevoerd. Het effect van de NovaSure-behandeling: een normale of lichte menstruatie of zelfs helemaal geen bloedingen meer, minder menstruatiepijn, minder PMS-verschijnselen en beduidend meer energie. Doordat de hormoonhuishouding hetzelfde blijft, raak je niet vervroegd in de overgang.

  NSAID’s zoals Ibuprofen en Diclofenac hebben een pijstillende werking. Als ze tijdens de menstruatieperiode worden geslikt, kunnen ze soms ook tot gevolg hebben dat hevig bloedverlies vermindert.

 • Wat is de oorzaak van hevig bloedverlies?

  Myomen, poliepen en hormoonschommelingen kunnen de oorzaak zijn. In zeldzamere gevallen is er sprake van bloedingsafwijkingen of een andere medische aandoening. In 60% van de gevallen is geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Lees hier meer over hevig bloedverlies

  Gynaecoloog Jeroen van de Riet beantwoord de vraag: "Wat is de oorzaak van hevig menstrueel bloedverlies?"

 • Wat zijn de oorzaken van hevig bloedverlies?

  Er zijn vele mogelijke oorzaken van hevig menstrueel bloedverlies, zoals een verstoring van de hormoonbalans, myomen (vleesbomen) en poliepen, infecties en bloedingsafwijkingen. 

 • Wat zijn de symptomen van hevig bloedverlies?
  De symptomen voor hevig bloedverlies zijn verschillend per persoon. De één heeft menstruatiepijn en de ander heeft juist weer veel klonten in het bloed. Eén ding hebben alle vrouwen met hevig bloedverlies gemeen: hevig bloedverlies staat in hun dagelijkse leven in de weg. Lees hier meer over de symptomen van hevig bloedverlies.
 • Waarom heb je last van hevig bloedverlies?

  Gynaecoloog Wai Fan Lam beantwoord de vraag: "waarom heb je last van hevig menstrueel bloedverlies?"


 • Op welke leeftijd komt hevig menstrueel bloedverlies veel voor?

  Gynaecoloog Wai Fan Lam beantwoord de vraag: "Op welke leeftijd komt hevig menstrueel bloedverlies veel voor?"


 • Kan hevig menstrueel bloedverlies een symptoom zijn van ernstige ziekte?

  Gynaecoloog Wai Fan Lam beantwoord de vraag: "Kan hevig menstrueel bloedverlies een symptoom zijn van ernstige ziekte?"


 • Zijn er oplossingen tegen hevige menstrueel bloedverlies zonder hormonen?

  Gynaecoloog Jeroen van de Riet beantwoord de vraag: "Zijn er oplossingen tegen hevige menstrueel bloedverlies zonder hormonen?"

 • Wat zijn veelvoorkomende klachten bij hevig bloedverlies?

  Gynaecoloog Jeroen van de Riet beantwoord de vraag: "Wat zijn veelvoorkomende klachten bij hevig bloedverlies?"

 • Hoe wordt een behandelmethode gekozen bij hevig bloedverlies?

  Gynaecoloog Sieb de Boer beantwoord de vraag: "Hoe wordt een behandelmethode gekozen bij hevig bloedverlies?"

 • Waarom heeft de ene vrouw wel last van hevige menstruaties?

  Gynaecoloog Jeroen van de Riet beantwoord de vraag: "Waarom heeft de ene vrouw wel last van hevige menstruaties?"

Baarmoederverwijdering

 • Wat zijn de risico's van een baarmoederverwijdering?

  De risico's van een hysterectomie zijn vergelijkbaar met die van een zware buikoperatie en kunnen bestaan uit bloedstolsels, zware infecties, bloedingen (waarbij bloedtransfusie nodig kan zijn), darmobstructie en beschadiging van de urinewegen of andere inwendige organen. Tot de mogelijke complicaties na de operatie behoren koorts, infectie van de urinewegen, constipatie en pijn of ongemak tijdens de seks.

  Wanneer ook de eierstokken worden verwijderd (via een afzonderlijke chirurgische ingreep, die soms gelijktijdig met de baarmoederverwijdering wordt uitgevoerd), zal de vrouw overgangsverschijnselen krijgen, zoals opvliegers, droge vagina, duizeligheid en nachtelijk zweten.

 • Wat houdt een baarmoederverwijdering in?

  Hysterectomie (verwijdering van de baarmoeder) is een zware operatieve ingreep, die gepaard gaat met ziekenhuisopname. Tijdens de operatie wordt de gehele baarmoeder via de vagina of door een laparoscoop (kijkbuis) via een insnede in de buikwand verwijderd. Het herstel kan 6 weken of langer duren. Over het algemeen kunnen dagelijkse activiteiten na 4-8 weken en seksuele activiteiten na 6-8 weken worden hervat. 

  Na een verwijdering van de baarmoeder kan een vrouw niet meer zwanger worden en zal ze ook niet langer menstrueren.

Myomen en poliepen

 • Wat zijn poliepen?

  Poliepen zijn goedaardige slijmvliesgezwellen op een steeltje. Ze kunnen in de baarmoeder en in het baarmoederhalskanaal voorkomen. Als de poliepen groeien worden ze kwetsbaar en kunnen ze gaan bloeden. Poliepen kunnen verschillende soorten klachten geven, waaronder een onregelmatige menstruatie en tussentijds of hevig bloedverlies.

 • Wat zijn myomen?

  Een myoom (ook wel vleesboom, leiomyoom of fibroom genoemd) is een goedaardig gezwel in of aan de baarmoeder. Myomen komen solitair voor, maar ook in grote aantallen. Ze kunnen zo klein zijn als een appelpitje of zo groot als een grapefruit. Er zijn verschillende soorten, afhankelijk van de plek. Gevaarlijk zijn ze over het algemeen niet. Wel kunnen ze allerlei klachten geven, zoals menstruatiepijn, tussentijdse bloedingen en hevig bloedverlies.

 • Wat is de oorzaak van myomen?

  Bekijk hier het antwoord van Gynaecoloog Marlies Bongers:

 • Wat is de oorzaak van poliepen?

  Gynaecoloog Marlies Bongers beantwoord de vraag "Wat is de oorzaak van poliepen?"

 • Kan je een myoom of poliep verwijderen in een polikliniek?

  Gynaecoloog Marlies Bongers geeft antwoord op de vraag.

 • Heeft een myoom invloed op een zwangerschap?

  Gynaecoloog Wai Fan Lam beantwoord de vraag: "Heeft een myoom invloed op een zwangerschap?"


 • Moet je een myoom of poliep verwijderen?

  Gynaecoloog Peggy Geomini beantwoord de vraag: "Moet je een myoom of poliep verwijderen?"

 • Kan je zwanger worden als je een poliep hebt?

  Gynaecoloog Marlies Bongers beantwoord de vraag: "Kan je een myoom en of poliep verwijderen in de polikliniek?"

 • Wordt een myoom of poliep onderzocht?

  Gynaecoloog Peggy Geomini beantwoord de vraag: "Wordt een myoom of poliep onderzocht?"

 • Wat kan je verwachten als je een myoom hebt verwijdert op de OK?

  Gynaecoloog Peggy Geomini beantwoord de vraag: "Wat kan je verwachten als je een myoom hebt verwijdert op de OK?"

 • Wat is het verschil tussen een myoom en poliep?

  Gynaecoloog Marlies Bongers geeft antwoord op de vraag "Wat is het verschil tussen een myoom en poliep?"

Doktersbezoek

 • Kun je zonder een verwijsbrief van de huisarts een afspraak maken met de gynaecoloog?

  Voor een bezoek aan de gynaecoloog is een verwijsbrief van de huisarts nodig.

 • Wanneer stap je naar de gynaecoloog bij hevige menstrueel bloedverlies?

  Gynaecoloog Wai Fan Lam beantwoord de vraag: "Wanneer stap je naar de gynaecoloog bij hevige menstrueel bloedverlies?"


 • Wat doet een gynaecoloog als je onderzocht moet worden?

  Gynaecoloog Wai Fan Lam beantwoord de vraag: "Wat doet een gynaecoloog als je onderzocht moet worden voor hevig menstrueel bloedverlies?"


 • Heb je een verwijskaart nodig om de gynaecoloog te bezoeken?

  Gynaecoloog Jeroen van de Riet beantwoord de vraag: "Heb je een verwijskaart nodig om de gynaecoloog te bezoeken?"

 • Durf je niet zo goed naar de gynaecoloog te gaan?

  Gynaecoloog Peggy Geomini beantwoord de vraag: "Durf je niet zo goed naar de gynaecoloog te gaan?"