Baarmoeder verwijderen

Verwijdering baarmoeder: niet altijd nodig

Een operatieve verwijdering van de baarmoeder is een rigoureuze, definitieve behandelmethode van menarrogie ofwel hevig bloedverlies. Het is een zware ingreep die in het ziekenhuis onder volledige narcose moet worden uitgevoerd en die dus gepaard gaat met operatierisico’s, een ziekenhuisopname en een herstelperiode van twee tot acht weken, afhankelijk van de gekozen techniek. Een baarmoederverwijdering (hysterectomie) heeft verder als nadeel dat deze het begin van de menopauze kan vervroegen.

Andere opties

Gelukkig is een hysterectomie lang niet altijd nodig. Alternatieve behandelingen zijn hormoontherapie, dilatatie & curettage en verwijdering van het baarmoederslijmvlies (endometriumablatie). Hormoontherapie is vaak weinig effectief en leidt in veel gevallen alsnog tot een hysterectomie. Bij dilatatie & curettage wordt alleen de bovenste laag van het baarmoederslijmvlies weggeschraapt. Het effect is tijdelijk en moet dus worden herhaald. Vandaar dat deze techniek eigenlijk alleen nog wordt toegepast voor diagnostische doeleinden.

NovaSure in plaats van verwijdering van baarmoeder

NovaSure is een relatief nieuwe, alternatieve methode bij hevig menstrueel bloedverlies. Bij deze eenmalige behandeling, die poliklinisch wordt uitgevoerd en maximaal 2 minuten duurt, wordt het slijmvlies waarmee de binnenwand van de baarmoeder is bekleed met radiofrequentie-energie verwijderd om toekomstige bloedingen zo te verminderen of zelfs helemaal te stoppen. De behandeling kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd en de volgende dag kunnen de normale werkzaamheden over het algemeen al worden hervat.Gerelateerde pagina's: