Verwijdering van het baarmoederslijmvlies


Baarmoederslijmvlies: wel of niet verwijderen?

Maar liefst 1 op de 5 vrouwen heeft last van overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie (menorragie). Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals een verstoorde hormoonbalans, de opbouw van het baarmoederslijmvlies of veranderingen in de baarmoederholte door myomen of poliepen. Vaak wordt begonnen met hormoontherapie. Als dat niet helpt, kan de gynaecoloog het advies geven om het baarmoederslijmvlies te laten verwijderen. Dat heeft als effect dat de menstruatie minder hevig wordt of zelfs helemaal wegblijft.

Weghalen baarmoederslijmvlies is niet altijd mogelijk

Weghalen van het baarmoederslijmvlies (endometrium) om hevig bloedverlies te stoppen is niet altijd mogelijk. Je komt er niet voor in aanmerking als een poliep, myoom of verzakking de oorzaak van het hevig bloedverlies is, als het uitstrijkje afwijkingen vertoont of als je nog een kinderwens hebt. Zwanger worden na verwijdering van het endometrium is gevaarlijk. Het is daarom belangrijk voorbehoedsmiddelen te blijven gebruiken.

Verwijderen van het baarmoederslijmvlies met NovaSure

Verwijderen van het baarmoederslijmvlies kan door curretage of NovaSure. Bij een curretage groeit het baarmoederslijmvlies echter terug. Deze techniek wordt daarom eigenlijk alleen nog voor diagnostische doeleinden gebruikt. NovaSure is een veilige en eenmalige ingreep, waarbij de gynaecoloog het baarmoederslijmvlies met behulp van een nauwkeurige hoeveelheid radiofrequentie-energie verwijdert. De behandeling kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd en duurt gemiddeld 90 seconden en maximaal 2 minuten.

Gerelateerde pagina's: