Hevige menstruatie

Normaal gesproken verlies je ongeveer 4-12 eetlepels menstruatiebloed, ben je elke 24-31 dagen ongesteld en duurt een menstruatie 4-7 dagen. Maar dat is gemiddeld. Duurt de menstruatie langer dan 7 dagen, verlies je meer dan 12 eetlepels bloed en is je cyclus korter dan 21 dagen, dan spreek je van een hevige menstruatie en kan er sprake zijn van menorragie.

Bloedarmoede

Hevig menstrueren kan allerlei vervelende lichamelijke klachten geven, denk aan ijzertekort ofwel bloedarmoede, vermoeidheid en menstruatiepijn. Daarbij kan het je sociale leven flink belemmeren. Heb je last van een hevige menstruatie, blijf er dan niet mee doorlopen. Neem contact op met je huisarts of gynaecoloog. Bekijk hier hoe je je voor kan bereiden op een huisartsenbezoek.

Hevig bloedverlies kan verholpen worden

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij hevig bloedverlies. Het is verstandig om eerst naar je huisarts te gaan, deze zal beginnen met wat minder ingrijpende methodes zoals de pil. Mocht je met deze behandelingen nog steeds last hebben van hevige menstruatie, dan zal de huisarts je doorverwijzen naar een gynaecoloog. De gynaecoloog zal met behulp van een echo kijken of er bijvoorbeeld myomen aanwezig zijn in de baarmoeder, welke hevig bloedverlies veroorzaken. Zijn deze er niet? Dan is de NovaSure behandeling een optie om hevig menstrueel bloedverlies te behandelen. Lees hier alles over NovaSure.

Gerelateerde pagina's: