Hevige menstruatie

Maar liefst 1 op de 5 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar heeft last van een heftige menstruatie ofwel menorragie 1. In Nederland zijn dat ruim 500.000 vrouwen. Sommigen hebben er al van jongs af aan last van, maar veel vrouwen krijgen er pas na hun 35ste mee te maken. Bijvoorbeeld na het stoppen met de pil. Soms zijn myomen of poliepen de boosdoeners. Bij 60 procent van de vrouwen is geen duidelijke oorzaak aan te wijzen 5, maar om risico’s uit te sluiten is het wél belangrijk onderzoek te laten doen.

Oorzaken

De hoeveelheid bloed bij hevige menstruatie is onder andere afhankelijk van de dikte van het opgebouwde baarmoederslijmvlies. De eierstokken maken hormonen die voor de opbouw van het baarmoederslijmvlies zorgen. Bij een daling van de hormoonspiegel stoot de baarmoeder het slijmvlies af en ontstaat een bloeding: de menstruatie. Ook de baarmoeder zelf kan de hoeveelheid bloed bij hevige menstruatie beïnvloeden. Bijvoorbeeld veranderingen in de vorm van de baarmoederholte door een poliep of een myoom kan hevige menstruatie tot gevolg hebben. Bekijk hier de meestvoorkomende oorzaken.

Bloedarmoede

Hevig menstrueren kan allerlei vervelende lichamelijke klachten geven, denk aan ijzertekort ofwel bloedarmoede, vermoeidheid en menstruatiepijn. Daarbij kan het je sociale leven flink belemmeren. Heb je last van een hevige menstruatie, blijf er dan niet mee doorlopen. Neem contact op met je huisarts of gynaecoloog. Bekijk hier hoe je je voor kan bereiden op een huisartsenbezoek.

Hevig bloedverlies kan verholpen worden

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij hevig bloedverlies 5. Het is verstandig om eerst naar je huisarts te gaan, deze adviseert in eerste instantie vaak hormoontherapie (anticonceptiepil of spiraaltje). Mocht dit het probleem onvoldoende verhelpen, dan zal de huisarts je doorverwijzen naar een gynaecoloog. De gynaecoloog zal met behulp van een echo kijken of er bijvoorbeeld myomen aanwezig zijn in de baarmoeder, welke hevig bloedverlies veroorzaken. Zijn deze er niet? Dan is de NovaSure behandeling een optie om hevig menstrueel bloedverlies te behandelen. Lees hier alles over NovaSure.

Gerelateerde pagina’s:

Terug naar overzicht