Hysterectomie

Wel of geen hysterectomie?


Menstruatieproblemen als hevig bloedverlies(menorragie), langdurige en onregelmatige menstruaties en/of bloedverlies tussen de menstruatie kunnen aanleiding zijn om een baarmoederverwijdering (hysterectomie) te overwegen. Dit is een zware ingreep die in het ziekenhuis onder volledige verdoving wordt uitgevoerd en gepaard gaat met operatierisico’s, ziekenhuisopname en een langere herstelperiode.

Meerdere operatiemethodes

Er zijn meerdere operatiemethodes waarmee de baarmoeder kan worden verwijderd. Bijvoorbeeld via een snee in de buik (abdominale hysterectomie), wat meestal een litteken achterlaat in het bikinigebied. De tweede optie is verwijdering via de vagina (vaginale hysterectomie). Lees op onze baarmoederverwijdering pagina meer informatie over deze verschillende opties. Dit heeft als voordeel dat er geen zichtbare littekens overblijven. De derde optie is een hysterectomie via een kijkbuis (laparoscopische hysterectomie) waarvoor een paar sneetjes in de onderbuik worden gemaakt. De baarmoeder wordt dan via de kijkbuis of via de vagina verwijderd.

NovaSure in plaats van hysterectomie, veilig alternatief

Door nieuwe, innovatieve technieken is een baarmoederverwijdering bij de behandeling van hevig bloedverlies vaak helemaal niet nodig. Verwijdering van het slijmvlies van de baarmoeder is namelijk voldoende en dat kan veilig met de NovaSure-methode. Bij deze korte, poliklinische behandeling wordt het baarmoederslijmvlies met behulp van radiofrequentie-energie verwijderd. Doordat de baarmoeder en eierstokken behouden blijven blijft ook de hormoonhuishouding intact en raak je niet vervroegd in de overgang.

Gerelateerde pagina's: