Klachten menstruatie


Menstruatieklachten: 50% van de vrouwen heeft er last van

Ongeveer 50 procent van de Nederlandse vrouwen heeft last van menstruatieklachten, zoals hevige pijn, stemmingswisselingen, PMS, een onregelmatige menstruatie, tussentijds bloedverlies en hevig bloedverlies (menorragie). Ruim de helft van deze groep vrouwen heeft hier nog geen oplossing voor gevonden. Menstruatie klachten, zoals hevig bloedverlies, worden vooral gezien als iets waar veel vrouwen last van hebben en dat erbij hoort. Echter, hevig bloedverlies is een medische aandoening genaamd menorragie.

Soorten klachten tijdens de menstruatie

De ernst en de aard van de menstruatieklachten kunnen van vrouw tot vrouw verschillen: 44 procent van de vrouwen vindt buikpijn bijvoorbeeld het vervelendste aspect en 40 procent noemt doorlekken. Menstruatieklachten als hoofdpijn of migraine, stemmingswisselingen en meer dan 5 dagen lang ongesteld zijn, worden door circa 30 procent als meest vervelend bestempeld.

Oplossingen voor menstruatie klachten

Veel vrouwen denken dat menstruatieklachten als hevig bloedverlies er nu eenmaal bijhoren en lopen er dus mee door. Ten onrechte, want er zijn andere oplossingen dan baarmoederverwijdering en hormoontherapie. Tijdens de poliklinische NovaSure-behandeling verwijdert de gynaecoloog onder plaatselijke of algehele verdoving het slijmvlies van de baarmoederwand met behulp van een nauwkeurige hoeveelheid radiofrequentie-energie. MyoSure is een behandeling waarbij myomen of poliepen, die menstruatieklachten geven, via de vagina worden verwijderd.

Gerelateerde pagina's: