Menstruatieproblemen


Menstruatieproblemen: voor iedereen anders

Menstruatieproblemen zijn een subjectief iets. Wat de een als een probleem ervaart, vindt een ander er gewoon bij horen. Een nauwkeurige definitie van hevig bloedverlies of menorragie is er dan ook niet. Maar er zijn wel een paar vuistregels. Normaal gesproken verlies je ongeveer 4-12 eetlepels menstruatiebloed, ben je elke 24-31 dagen ongesteld en duurt een menstruatie 4-7 dagen. Maar dat is gemiddeld. Duurt de menstruatie langer dan 7 dagen, verlies je meer dan 12 eetlepels bloed en is je cyclus korter dan 21 dagen, dan spreek je van een hevige menstruatie en kan er sprake zijn van menorragie.

Menorragie is een medisch erkende aandoening

Menorragie is een medisch erkende aandoening die gelukkig niet levensbedreigend is, maar wel voor veel irritaties kan zorgen. Het heeft een impact op je sociale leven, zowel lichamelijk, psychisch en sociaal! Als je alleen nog maar bezig bent met je menstruatie en niet meer geniet van het dagelijkse leven, dan is het tijd om er iets aan te doen. Er zijn verschillende methodes om iets aan hevige menstruaties te doen. Een huisarts zal meestal eerst de minst ingrijpende methodes proberen zoals de pil of een spiraaltje. Mocht dit geen uitkomst bieden dan is er de NovaSure methode. Baarmoederverwijdering is in bijna alle gevallen niet nodig!

NovaSure, ingreep van 2 minuten

NovaSure is een eenvoudige, eenmalige én veilige methode om bloedingen te verminderen of zelfs te stoppen. Tijdens de poliklinische behandeling verwijdert de gynaecoloog het baarmoederslijmvlies met behulp van een nauwkeurige hoeveelheid radiofrequentie-energie. De procedure duurt gemiddeld 90 seconden en maximaal 2 minuten. Doordat het baarmoederslijmvlies wordt verwijderd en niet de baarmoeder zelf, blijft de hormoonhuishouding hetzelfde, waardoor je niet vervroegd in de overgang raakt. Er is dus meer mogelijk dan baarmoederverwijdering en hormoontherapie.

Gerelateerde pagina's: