Myoom klachten

Menstruatieklachten door myomen

Veel vrouwen hebben myomen in de baarmoeder. Vaak zonder dat zij dit merken, want bij de meeste vrouwen geeft zo’n goedaardig gezwel (ook wel vleesboom, leiomyoom of fibroom genoemd) weinig tot geen klachten. Of er wel of geen klachten ontstaan, wordt vaak bepaald door de plaats waar de myomen zich bevinden. Als ze onder het baarmoederslijmvlies of in de baarmoederholte liggen, kunnen problemen ontstaan. Ook als ze klein zijn.

Soorten myoom klachten

Als de baarmoeder door de aanwezigheid van myomen groter wordt, kan dat een zwaar, drukkend gevoel onder in de buik geven. Een andere klacht is lage rugpijn, met name wanneer de baarmoeder aan de achterzijde door het myoom groter wordt, of wanneer de baarmoeder door groei van de myomen naar achteren kantelt. Ook druk op de blaas, pijn tijdens het vrijen en tussentijdse bloedingen zijn bekende problemen. Daarbij kan een myoom de innesteling van een eicel bemoeilijken, waardoor je minder makkelijk zwanger wordt. De meest voorkomende klachten zijn echter een pijnlijke menstruatie en hevig bloedverlies, ofwel: menstruatieproblemen.

Mogelijke oplossing

Als de klachten door myomen bestaan uit hevig bloedverlies en/of pijn tijdens de menstruatie, dan is MyoSure een mogelijke oplossing. De MyoSure-behandeling gebeurt meestal poliklinisch, waardoor je nog dezelfde dag naar huis kunt. De gynaecoloog brengt via de vagina een instrument in de baarmoeder, waarmee de myomen of poliepen worden verwijderd. Gemiddeld duurt het 10 minuten om een myoom van circa 3 centimeter te verwijderen. Als de myomen zijn verwijderd, zijn ook klachten als hevig menstrueel bloedverlies en/of pijn tijdens de menstruatie verdwenen.

Gerelateerde pagina's: