Overmatig bloedverlies

Overmatig bloedverlies is veel voorkomende klacht

Overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie ofwel menorragie is een van de meest voorkomende klachten in de gynaecologie: 1 op de 5 vrouwen heeft er last van 1. Vooral rond de menopauze, maar soms al veel eerder kan dit probleem opspelen. Bijvoorbeeld na het stoppen met de pil. Soms zijn myomen of poliepen de boosdoeners. Bij 60 procent van de vrouwen is geen duidelijke oorzaak aan te wijzen, maar om risico’s uit te sluiten is het wél belangrijk onderzoek te laten doen 5.

Alarmerende cijfers van vrouwen met overmatig bloedverlies

Menorragie is gelukkig geen levensbedreigende aandoening, maar overmatig bloedverlies, een langdurige, onregelmatige en/of pijnlijke menstruatie en tussentijds bloedverlies kunnen een stevige impact op je leven hebben. Hevig menstrueel bloedverlies heeft een negatieve invloed op het mentaal en emotioneel welzijn (61%), lichamelijk welzijn (60%), zelfvertrouwen (50%), seksleven (56%) en op de vrijetijdsbesteding (50%), blijkt uit een online enquête onder 1.004 Nederlandse vrouwen met dit probleem 4.

NovaSure voorkomt overmatig bloedverlies

Vrouwen die last hebben van overmatig bloedverlies beseffen vaak niet dat het om een medisch erkende aandoening gaat, waarvoor eenvoudige oplossingen bestaan. Er is meer mogelijk dan baarmoederverwijdering en hormoontherapie. NovaSure is een eenvoudige, eenmalige én veilige methode om bloedingen te verminderen of zelfs te stoppen. Tijdens de poliklinische behandeling verwijdert de gynaecoloog het baarmoederslijmvlies met behulp van een nauwkeurige hoeveelheid radiofrequentie-energie. De procedure duurt maximaal 2 minuten. Doordat het baarmoederslijmvlies wordt verwijderd en niet de baarmoeder zelf, blijft de hormoonhuishouding hetzelfde, waardoor je niet vervroegd in de overgang raakt.

Terug naar overzicht