Pijnlijke menstruatie beïnvloedt dagelijks leven

Veel vrouwen hebben last van een pijnlijke menstruatie. Sterker: pijn is de meest voorkomende klacht over de menstruatiecyclus naast hevig menstrueel bloedverlies 2. Meer dan de helft van de volwassenen en één op de tien jonge vrouwen hebben er last van. Meestal beperkt de pijnlijke menstruatie zich tot een dof en zeurderig gevoel in de onderbuik, maar bij anderen kunnen de krampen zo hevig zijn, dat ze in bed moeten blijven en de dagelijkse activiteiten in die periode moeten beperken. De pijn kan ook uitstralen naar de bovenbenen, heupen en onderkant van de rug. Dit is per vrouw verschillend.

Pijnlijke menstruatie en hevig bloedverlies niet meer van deze tijd

Een pijnlijke menstruatie gaat heel vaak gepaard met hevig bloedverlies ofwel menorragie. Deze menstruatieproblemen beïnvloeden je dagelijkse bezigheden en dat is onnodig 2, 3, 4. Ermee doorlopen is niet meer van deze tijd. Om de 2 uur moeten verschonen is vaak erg vervelend als je aan het werk bent of in ieder geval niet thuis bent. Hevig bloedverlies is niet voor niets een medisch erkend probleem, waarvoor oplossingen bestaan. De medische term voor overmatig menstrueel bloedverlies is menorragie. Hier kun je meer lezen over menorragie.

NovaSure als oplossing voor pijnlijke menstruatie als gevolg van hevig bloedverlies

NovaSure is een methode om hevig menstrueel bloedverlies en dus ook een pijnlijke menstruatie te verhelpen. Bij de eenmalige NovaSure-behandeling, die poliklinisch wordt uitgevoerd en maximaal 2 minuten duurt, wordt het slijmvlies waarmee de binnenwand van de baarmoeder is bekleed, met elektrische energie verwijderd om toekomstige bloedingen te verminderen of zelfs te stoppen. Van de vrouwen die met NovaSure zijn behandeld geeft 75 procent aan helemaal geen menstrueel bloedverlies en dus ook geen pijnlijke menstruatie meer te hebben 32.

Gerelateerde pagina’s:

Terug naar overzicht