Poliepen

Poliepen zijn goedaardige slijmvliesgezwellen op een steeltje. Ze kunnen in de baarmoeder en in het baarmoederhalskanaal voorkomen. Als de poliepen groeien worden ze kwetsbaar en kunnen ze gaan bloeden. 

Vrouwen hebben een verhoogde kans op poliepen in de baarmoeder als ze tussen de 40 en 50 jaar zijn, in de premenopauze zijn, last hebben van overgewicht, Tamoxifen gebruiken (een medicijn bij borstkanker), last hebben van een hoge bloeddruk of poliepen in de baarmoederhals hebben. 

Hormonale factoren spelen een belangrijke rol. Poliepen zijn zeer gevoelig voor het hormoon oestrogeen en reageren op dezelfde manier op oestrogeen als het baarmoederslijmvlies. Als de hoeveelheid oestrogeen toeneemt, groeit het baarmoederslijmvlies en groeien ook de poliepen. 

Klachten

Van poliepen in de baarmoeder hoef je lang niet altijd iets te merken. Toch kunnen ze verschillende soorten klachten geven. Denk aan onregelmatige menstruatie, tussentijds bloedverlies, vaginaal bloedverlies na de menopauze, onvruchtbaarheid en hevig bloedverlies. Vermoed je dat je poliepen hebt? Neem dan contact op met je huisarts of gynaecoloog. Bekijk hier hoe je je kan voorbereiden op een huisartsenbezoek.


Gerelateerde pagina's: