Poliepen


Wat zijn poliepen?

Poliepen zijn meestal onschuldige woekeringen van het baarmoederslijmvlies (ze worden ook wel myomen genoemd). Ze verschillen in vorm en grootte. Poliepen in de baarmoeder of baarmoederhals lijken op kleine paddenstoelen en kunnen een doorsnee van ongeveer 2 cm bereiken. Soms zijn er meerdere poliepen, maar meestal is het er maar eentje. Poliepen groeien op het baarmoederslijmvlies en zijn overdekt met hetzelfde weefsel als het baarmoederslijmvlies.

Hoe vaak komen poliepen voor?

Ongeveer 500.000 vrouwen in Nederland hebben poliepen in de baarmoeder. Ongeveer 150.000 vrouwen ondervinden hiervan klachten. Poliepen worden meestal gevonden bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Na de overgang komen ze zelden meer voor. Meestal zijn ze goedaardig, maar de verschijnselen zijn niet van baarmoederhalskanker te onderscheiden. Bovendien kunnen ze in sommige gevallen (ongeveer 1 op de 20) toch kwaadaardig worden. Daarom is het goed om bij klachten geen risico te nemen en het door een gynaecoloog te laten onderzoeken. Poliepen kunnen worden verwijderd door middel van een hysteroscopische ingreep, bijvoorbeeld door het MyoSure hysteroscopisch weefselverwijdersysteem.

Symptomen van poliepen

Poliepen (oftwewel myomen) in de baarmoeder of baarmoederhals worden lang niet altijd opgemerkt, maar ze kunnen een oorzaak zijn van menstruatieklachten. Tussen de menstruaties in kunnen ze een waterige, bloederige afscheiding uit de vagina veroorzaken. De menstruatie zelf kan hierdoor zwaarder worden en voor veel bloedverlies zorgen. Extreem bloedverlies kan bloedarmoede veroorzaken.Een poliep kan er ook voor zorgen dat de baarmoedermond makkelijk bloedt.

Gerelateerde pagina's: