Vleesbomen in baarmoeder

Bij 20 tot 30 procent van de westerse vrouwen komen vleesbomen in de baarmoeder voor. Bij negroïde vrouwen is dit 50 tot 60 procent. Vleesbomen (ook wel myomen genoemd) in de baarmoeder komen vaker voor bij vrouwen die nog geen kinderen hebben gehad. In Nederland hebben bijna 2 miljoen vrouwen vleesbomen in de baarmoeder. Meestal zonder dat zij er iets van merken. Zo’n 350.000 vrouwen krijgen wel klachten, zoals hevig bloedverlies en een onregelmatige of pijnlijke menstruatie.

Klachten door vleesbomen

Vleesbomen zijn goedaardige tumoren die in de spierwand van de baarmoeder voorkomen. Ze bestaan net als de baarmoeder uit spierweefsel en kunnen zo groot zijn als een appelpit, maar ook het formaat hebben van een grapefruit en de hele baarmoeder vullen. Ze verschillen in grootte en groeisnelheid, maar ook in de plek waar ze zich voordoen. Als vleesbomen in de baarmoeder leiden tot klachten dan kan een behandeling nodig zijn.

Vleesbomen verwijderen met MyoSure

MyoSure is een relatief eenvoudige medische ingreep waarbij vleesbomen aan de baarmoederwand via de vagina worden verwijderd. Tijdens de behandeling brengt de gynaecoloog een hysteroscoop ofwel kijkbuis in, waarmee de binnenkant van de baarmoeder wordt bekeken. Vervolgens wordt een staafje in de baarmoeder ingebracht waarmee kleine stukjes van de vleesbomen worden weggehapt. De behandeling gebeurt meestal poliklinisch. Gemiddeld duurt het 10 minuten om een myoom van circa 3 centimeter te verwijderen.