Vleesboom behandeling

Wat te doen tegen vleesbomen (myomen)?

Vleesbomen (ook wel myomen genoemd) hoeven niet altijd te worden behandeld, omdat ze lang niet altijd tot klachten leiden. Als er wel klachten zijn, zoals hevig bloedverlies, dan bestaat de eerste stap van de behandeling meestal uit het toedienen van medicijnen. Medicijnen die worden voorgeschreven zijn bijvoorbeeld ontstekingsremmers zoals Ibuprofen of Naproxen, hormonale medicijnen of bijvoorbeeld een anticonceptiepil.

Vleesbomen verwijderen

Geeft een behandeling met medicijnen niet het gewenste effect, dan wordt er overgaan tot een niet-medicamenteuze behandeling, zoals MyoSure. Dit is een relatief eenvoudige ingreep waarbij vleesbomen aan de baarmoederwand via de vagina worden verwijderd. De functionaliteit van de baarmoeder blijft dus behouden. De behandeling gebeurt meestal poliklinisch en onder plaatselijke verdoving. Gemiddeld duurt het 10 minuten om een myoom van circa 3 centimeter te verwijderen.

Procedurestappen tijdens de MyoSure vleesboom behandeling

  • Stap 1: De gynaecoloog brengt via de vagina een hysteroscoop (kijkbuis) in.
  • Stap 2: Via de hysteroscoop wordt een zoutoplossing ingebracht waardoor de baarmoeder wijder wordt en de gynaecoloog de binnenkant beter kan bekijken.
  • Stap 3: Het MyoSure-instrument (een dun staafje) wordt door de hysteroscoop geschoven en in de baarmoeder gebracht.
  • Stap 4: Het instrument hapt het myoom in stukjes weg.
  • Stap 5: Het instrument wordt via de vagina uit de baarmoeder verwijderd.