Poliepen

Poliepen zijn goedaardige slijmvliesgezwellen op een steeltje. Ze kunnen in de baarmoeder en in het baarmoederhalskanaal voorkomen. Poliepen groeien op het baarmoederslijmvlies (endometrium). Ze zijn overdekt met hetzelfde weefsel en lijken op kleine paddenstoelen. Als de poliepen groeien worden ze kwetsbaar en kunnen ze gaan bloeden.

Als je poliepen in de baarmoeder hebt, hoef je er lang niet altijd iets van te merken. Toch kunnen ze verschillende soorten klachten geven 5:

  • Onregelmatige menstruatie
  • Tussentijds bloedverlies
  • Vaginaal bloedverlies na de menopauze
  • Onvruchtbaarheid
  • Hevig bloedverlies
Hevigbloedverlies

De exacte oorzaak voor het ontstaan van poliepen in de baarmoeder is onbekend. Hormonale factoren spelen een belangrijke rol. Poliepen zijn zeer gevoelig voor het hormoon oestrogeen en reageren op dezelfde manier op oestrogeen als het baarmoederslijmvlies. Als de hoeveelheid oestrogeen toeneemt, groeit het baarmoederslijmvlies en groeien ook de poliepen.

Gynaecoloog Marlies Bongers geeft antwoord op de vraag "Wat is de oorzaak van poliepen?"

In Nederland hebben zo’n 500.000 vrouwen poliepen in de baarmoeder. Zo’n 150.000 van hen heeft klachten 7.

Vrouwen hebben een grotere kans op poliepen in de baarmoeder als ze tussen de 40 en 50 jaar zijn, in de premenopauze zijn, last hebben van overgewicht, Tamoxifen gebruiken (een medicijn bij borstkanker), last hebben van een hoge bloeddruk of poliepen in de baarmoederhals hebben.

Als je last hebt van endometriumpoliepen, dan kun je deze via de MyoSure-behandeling laten verwijderen. Het is mogelijk dat dit meerdere keren moet. Poliepen hebben namelijk een vervelende eigenschap: ze kunnen teruggroeien.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?