Veelgestelde vragen over Baarmoederverwijdering
Baarmoederverwijdering
Hysterectomie (verwijdering van de baarmoeder) is een zware operatieve ingreep, die gepaard gaat met ziekenhuisopname. Tijdens de operatie wordt de gehele baarmoeder via de vagina of door een laparoscoop (kijkbuis) via een insnede in de buikwand verwijderd. Het herstel kan 6 weken of langer duren. Over het algemeen kunnen dagelijkse activiteiten na 4-8 weken en seksuele activiteiten na 6-8 weken worden hervat.
Na een verwijdering van de baarmoeder kan een vrouw niet meer zwanger worden en zal ze ook niet langer menstrueren.
De risico’s van een hysterectomie zijn vergelijkbaar met die van een zware buikoperatie en kunnen bestaan uit bloedstolsels, zware infecties, bloedingen (waarbij bloedtransfusie nodig kan zijn), darmobstructie en beschadiging van de urinewegen of andere inwendige organen. Tot de mogelijke complicaties na de operatie behoren koorts, infectie van de urinewegen, constipatie en pijn of ongemak tijdens de seks.
Wanneer ook de eierstokken worden verwijderd (via een afzonderlijke chirurgische ingreep, die soms gelijktijdig met de baarmoederverwijdering wordt uitgevoerd), zal de vrouw overgangsverschijnselen krijgen, zoals opvliegers, droge vagina, duizeligheid en nachtelijk zweten.