Veelgestelde vragen over Tijdens de behandeling

Hoe lang duurt de NovaSure-behandeling?

Hoe lang de behandeling duurt is verschillend per vrouw. Gemiddeld duurt de NovaSure-behandeling zo’n 90 seconden.

Wat voel ik tijdens de procedure?

Dat hangt af van de verdovingsmethode. Omdat de behandeling erg kort is wordt vaak gekozen voor een plaatselijke verdoving, eventueel aangevuld met een kalmerend middel. Je kunt dan nog lichte tot hevige krampen voelen, zoals bij een menstruatie. 

Er kan ook een sedatie (ook wel een ‘roesje’) of een algehele narcose worden afgesproken. Je voelt dan niets tijdens de ingreep. Wel is dan een infuus en een korte opname in het ziekenhuis of de kliniek nodig.

Kunnen er complicaties optreden?

Contra-indicaties bij een baarmoederslijmvliesverwijdering (endometriumablatie) zijn: zwangerschap en/of een kinderwens; onderliggende medische aandoeningen, zoals een infectie van het urogenitale stelsel of (het vermoeden van) gynaecologische kanker; anatomische afwijkingen van de baarmoeder, bijvoorbeeld na een keizersnede of door de aanwezigheid van myomen en poliepen; de aanwezigheid van een spiraal en een leeftijd jonger dan 40-45 jaar.

Aan elke medische ingreep zijn risico’s verbonden. Algemene risico’s bij een endometriumablatie zijn: het krijgen van een gaatje in de baarmoeder (uterusperforatie); infecties of letsel aan organen in de buik of rond de baarmoeder; aanhoudend bloedverlies en pijnklachten door littekens/verklevingen of bloedophopingen (hematometra) in de baarmoeder. Een patiëntgebonden risico bij een endometriumablatie is het post-ablatie tuba sterilisatie syndroom (PATTS). 94 Deze complicaties komen bij de NovaSure-methode echter zeer zelden voor.

Toon meer
Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?