Wat is hevig bloedverlies?

Hevig menstrueel bloedverlies (HMB), ook wel menorragie, is een van de meest voorkomende klachten in de gynaecologie. Sommigen hebben er al van jongs af aan last van, maar veel vrouwen krijgen er pas na hun 35ste mee te maken. Bijvoorbeeld na het stoppen met de pil.

Menorragie: een onderschat probleem

Bij 60% van de vrouwen is geen duidelijke oorzaak aan te wijzen 5, maar om risico’s uit te sluiten is het wél belangrijk onderzoek te laten doen door je huisarts of gynaecoloog. Ook wanneer er geen oorzaak gevonden wordt kan menorragie behandeld worden.

Dr Peggy Geomini over waarom de ene vrouw wél en de andere vrouw geen last heeft

Meer vrouwen hebben er last van dan je denkt!

20% van de vrouwen tussen de 35 en 55 jaar heeft last van hevig menstrueel bloedverlies 1. In Nederland gaat het om maar liefst 500.000 vrouwen.

  • 50% heeft hierdoor gebrek aan zelfvertrouwen 4
  • 40% voelt zich depressief 4
  • 34% heeft een hekel aan haar menstruatie 4
  • 85% voelt zich vermoeid 4
  • 44% gebruikt meer dan één menstruatieproduct tegelijk 4
  • 37% heeft hoofdpijn 4
  • 35% is prikkelbaar of humeurig 4
  • 33% heeft elke menstruatie hevige buikkrampen 4
  • 62% slaat noodgedwongen sportactiviteiten over 4
  • 38% zegt sociale activiteiten als een etentje af 4
  • 37% blijft soms gedwongen thuis van werk 4
  • 24% loopt elke menstruatie een romantische/seksuele ervaring mis 4
  • 71% vermijdt witte of lichtgekleurde kleding 4

Tijd om in te grijpen

Menorragie is gelukkig geen levensbedreigende aandoening, maar lang ongesteld zijn, onregelmatige menstruaties, tussentijds bloedverlies of menstruatiepijn kunnen je leven behoorlijk onaangenaam maken. Het is niet voor niets een medisch erkend probleem.

Hevig menstrueel bloedverlies heeft lichamelijke gevolgen, denk aan vermoeidheid en bloedarmoede door ijzertekort, dus een verminderde weerstand. Maar de geestelijke impact is misschien nog wel ernstiger: gedwongen thuisblijven van werk, sociale afspraken mijden, sportlessen afzeggen en de voortdurende angst om door te lekken.4 Zodra je activiteiten om je menstruatie heen begint te plannen, wordt het tijd om in te grijpen. Soms is veel gewoon té veel.

Er is niet precies een maatstaf voor te veel menstruatie, deze bepaal jij zelf. Er zijn wel bepaalde richtlijnen die je kunt gebruiken om te zien of je een hevigere menstruatie hebt dan ‘normaal’.

Normaal versus hevig bloedverlies

1. Verschoontijd
2. Menstruatiecyclus
3. Menstruatieperiode
4. Bescherming
Verschoontijd
Verschoontijd
Normaal Om de 4-5 uur
Hevigbloed verlies Korter dan 4-5 uur
Menstruatiecyclus
Menstruatiecyclus
Normaal Circa 21-35 dagen
Hevigbloed verlies Mogelijk korter dan 21 dagen
Menstruatieperiode
Menstruatieperiode
Normaal 4-7 dagen
Hevigbloed verlies Mogelijk langer dan 7 dagen
Bescherming
Bescherming
Normaal Enkele bescherming is voldoende
Hevigbloed verlies Dubbele bescherming is nodig
Hevigbloedverlies

Met hevige menstruaties hoef je niet te leven

Doordat hevig bloedverlies meestal niet van de ene op de andere dag ontstaat, groei je er als het ware in mee. Vrouwen beseffen daardoor niet dat hevig menstrueel bloedverlies een medisch erkende aandoening is, waarvoor meerdere, eenvoudige oplossingen bestaan 5. Er is meer mogelijk dan baarmoederverwijdering en hormoontherapie.

NovaSure is een eenvoudige, eenmalige én veilige methode om bloedingen te verminderen of zelfs te stoppen 32. Tijdens de poliklinische behandeling verwijdert de gynaecoloog het baarmoederslijmvlies met behulp van een nauwkeurige hoeveelheid radiofrequentie-energie. De procedure duurt maximaal 2 minuten. Doordat het baarmoederslijmvlies wordt verwijderd en niet de baarmoeder zelf, blijft de hormoonhuishouding hetzelfde, waardoor je niet vervroegd in de overgang raakt.

Heb je last van een hevige menstruatie, blijf er dan niet mee doorlopen. Neem contact op met je huisarts of gynaecoloog. Bekijk hier hoe je je voor kunt bereiden op een huisartsenbezoek.

Oplossingen & behandelingen

Vrouwen beseffen vaak niet dat er oplossingen bestaan. Zet een punt achter heftige menstruatiebloedingen. Als menstruatie je agenda bepaalt, wordt het tijd om er iets aan te doen.

Bekijk mogelijke oplossingen