Bereid je voor

Veel vrouwen aarzelen om naar de huisarts te gaan met menstruatieproblemen. Dat is jammer. Hevig bloedverlies is een erkende medische aandoening waarvoor oplossingen bestaan. Doorlopen met klachten is niet meer van deze tijd. Dus maak vandaag nog een afspraak bij je huisarts!

Wat kun je verwachten?

  • Vragen van de arts zodat deze de symptomen in kaart kan brengen
  • Een inwendig onderzoek
  • Doorverwijzing naar de gynaecoloog
Hevigbloedverlies

Invullen & Meenemen

Afspraak gemaakt met de huisarts of specialist? Bereid je goed voor. Bedenk vooraf welke vragen je wilt stellen en breng je menstruatieproblemen in kaart. Vul de vragenlijst in en/of houd een menstruatiedagboek bij.

Menstruatiedagboek

Een menstruatiedagboek bijhouden is de perfecte voorbereiding op een bezoek aan de huisarts of specialist. In hoeverre beïnvloedt je menstruatie je dagelijkse functioneren? Door een dagboek wordt de impact van hevig bloedverlies op je dagelijkse leven inzichtelijk en dus beter bespreekbaar.

Download menstruatiedagboek

Vragenlijst

Wanneer is er sprake van normaal bloedverlies en wanneer van hevig? Deze vragenlijst helpt om inzichtelijk te maken in hoeverre er sprake is van een medisch probleem. Vul ‘m in en print ‘m uit. Zo ben je meteen goed voorbereid op een bezoek aan de huisarts of specialist.

Vul vragenlijst in

Veelgestelde vragen over Doktersbezoek

Wat als ik niet naar de gynaecoloog durf te gaan?

Veel vrouwen voelen zich een tikkeltje opgelaten om een bezoek te brengen aan de gynaecoloog, sommigen stappen daardoor zelfs helemaal niet met hun problemen naar een arts. Maar het is toch erg belangrijk om dat wel te doen. Het gaat hier om je gezondheid en menstruatieklachten zijn een serieus probleem! Gynaecologen zijn opgeleid om het vrouwelijk lichaam zo goed mogelijk te begrijpen en zijn hier elke dag mee bezig. Voor hen is het dus de normaalste zaak van de wereld om jou te onderzoeken en je te helpen met je klachten.

Bekijk ook de video waarin gynaecoloog Peggy Geomini uitlegt waarom het zo belangrijk is om tóch naar een gynaecoloog te gaan.

Wat doet een gynaecoloog als je onderzocht moet worden?

Als een patiënt met menstruatieklachten naar de gynaecoloog gaat, dan vinden er vaak een aantal standaardonderzoeken plaats. Ten eerste wordt er met een speculum (eendenbek) in de vagina en baarmoedermond gekeken, om te kijken of daar afwijkingen te zien zijn. Als het nodig is wordt er een uitstrijkje gemaakt. Vaak wordt er ook een inwendig onderzoek gedaan, ook wel een vaginaal toucher, waarbij de gynaecoloog met zijn vingers in de vagina voelt. Hier kan ook een inwendige echo bij horen, waarmee de gynaecoloog een beter beeld krijgt van de baarmoeder en de eierstokken. 

Heb je een verwijzing nodig om de gynaecoloog te kunnen bezoeken?

Ja, je hebt een verwijzing van de huisarts nodig om een afspraak te kunnen maken met een gynaecoloog. Dit lijkt soms omslachtig, maar gynaecoloog Jeroen van de Riet legt in de video uit waarom dit zo geregeld is.

Oplossingen & behandelingen

Vrouwen beseffen vaak niet dat er oplossingen bestaan. Zet een punt achter heftige menstruatiebloedingen. Als menstruatie je agenda bepaalt, wordt het tijd om er iets aan te doen.

Bekijk mogelijke oplossingen
Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?