Hormoontherapie
Pil of spiraaltje

Hormoontherapie

Bij hevig bloedverlies wordt vaak hormoontherapie (de pil of een spiraal) voorgeschreven 5. Hormonale geneesmiddelen met oestrogeen en/of progestine (de farmaceutische vervanging van progesteron) kunnen het baarmoederslijmvlies dunner maken en het menstrueel bloedverlies zo verminderen.

Vaak is hormoontherapie een tijdelijke oplossing waardoor later alsnog een alternatieve behandeling nodig is. Want als je stopt met de pil of spiraal, dan komt hevig menstrueel bloedverlies meestal weer terug.

Hevigbloedverlies
Voordelen
  • Werkt ook als voorbehoedsmiddel
  • Is niet permanent
Nadelen
  • Kans op bijwerkingen
  • Moet dagelijks worden ingenomen of geregeld worden herplaatst
  • Het kan 3-6 maanden duren voor de behandeling aanslaat

Effect van de pil en spiraal

De anticonceptiepil wordt afgeraden aan vrouwen met een geschiedenis van hart- en vaatziekten, bloedstolsels, borstkanker in de familie en bij vrouwen die ouder zijn dan 35 jaar.

Vanwege de sterke bijwerkingen is het meestal geen oplossing voor de langere termijn 52. Die bijwerkingen zijn doorbraakbloedingen, pijnlijke borsten, acne, gewichtstoename en een opgeblazen gevoel. Ook hoofdpijn, misselijkheid, verminderde zin in seks en/of humeurigheid zijn klachten 27.

Het duurt vaak drie tot vier cycli voordat de pil effect heeft op het menstrueel bloedverlies 18. Doordat de pil dagelijks moet worden geslikt, kunnen de kosten hoog oplopen. Check dus altijd eerst bij je zorgverzekering of jouw pil wordt vergoed.

Doorbraakbloedingen zijn de voornaamste reden waarom vrouwen stoppen met de pil. Circa 50% van de vrouwen die de pil slikken, blijft last houden van hevig bloedverlies. Bij een spiraaltje is dat aanzienlijk minder, maar dit verschilt van vrouw tot vrouw. Mocht je nog een kinderwens hebben en last hebben van hevig bloedverlies, dan schrijft de huisarts meestal eerst een hormoontherapie voor. Mocht dat niet helpen, dan zijn er nog andere oplossingen. Bekijk alle mogelijkheden hier.

Alternatieven voor de pil en spiraal

De pil en spiraal zijn bedoeld als anticonceptiemiddel. Hormonale anticonceptie beïnvloedt ook de hoeveelheid bloedverlies en wordt daarom vaak als behandeling van menorragie voorgeschreven. De hormonen kunnen een nadelige invloed hebben, waardoor sommige vrouwen zonder kinderwens voor alternatieven kiezen zoals de NovaSure-behandeling en baarmoederverwijdering.

Kenmerken
Oorzaak Menstruatiepijn, hevig bloedverlies
Tijdsduur Non-stop
Wordt het vergoed? Spiraaltje: Ja Anticonceptiepil: Nee
Revalidatie Niet van toepassing

Stappenplan voor behandeling

1. Stap 1: Huisarts
2. Stap 2: Gynaecoloog
3. Stap 3: Ingreep
Stap 1: Huisarts
Stap 1:Stap 1: Huisarts

Samen met de huisarts wordt bepaald in hoeverre hevig bloedverlies je leven beïnvloed en welke behandelmethoden mogelijk zijn. De huisarts verwijst eventueel door naar de gynaecoloog.

Stap 2: Gynaecoloog
Stap 2:Stap 2: Gynaecoloog

De huisarts en/of gynaecoloog doet diagnostische tests om uit te vinden wat de oorzaak is van het hevig bloedverlies. In overleg wordt voor een anticonceptiepil of spiraaltje gekozen.

Stap 3: Ingreep
Stap 3:Stap 3: Ingreep

De huisarts en/of gynaecoloog brengt een spiraaltje in en/of schrijft een recept uit voor de anticonceptiepil die vervolgens elke dag moet worden ingenomen.

Bereid je voor

Aarzel je om naar de huisarts te gaan? Bekijk hier wat je precies kan verwachten en hoe je je kunt voorbereiden. Vul de vragenlijst in en download het menstruatieschema.

Hoe bereid ik mij voor?
Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?