Hormoontherapie
Bij hevig bloedverlies wordt vaak hormoontherapie (de pil of een spiraal) voorgeschreven 5. Hormonale geneesmiddelen met oestrogeen en/of progestine (de farmaceutische vervanging van progesteron) kunnen het baarmoederslijmvlies dunner maken en het menstrueel bloedverlies zo verminderen.
Vaak is hormoontherapie een tijdelijke oplossing waardoor later alsnog een alternatieve behandeling nodig is. Want als je stopt met de pil of spiraal, dan komt hevig menstrueel bloedverlies meestal weer terug.
- Werkt ook als voorbehoedsmiddel
- Is niet permanent
- Kans op bijwerkingen
- Moet dagelijks worden ingenomen of geregeld worden herplaatst
- Het kan 3-6 maanden duren voor de behandeling aanslaat
Effect van de pil en spiraal
De anticonceptiepil wordt afgeraden aan vrouwen met een geschiedenis van hart- en vaatziekten, bloedstolsels, borstkanker in de familie en bij vrouwen die ouder zijn dan 35 jaar.
Vanwege de sterke bijwerkingen is het meestal geen oplossing voor de langere termijn 52. Die bijwerkingen zijn doorbraakbloedingen, pijnlijke borsten, acne, gewichtstoename en een opgeblazen gevoel. Ook hoofdpijn, misselijkheid, verminderde zin in seks en/of humeurigheid zijn klachten 27.
Het duurt vaak drie tot vier cycli voordat de pil effect heeft op het menstrueel bloedverlies 18. Doordat de pil dagelijks moet worden geslikt, kunnen de kosten hoog oplopen. Check dus altijd eerst bij je zorgverzekering of jouw pil wordt vergoed.
Doorbraakbloedingen zijn de voornaamste reden waarom vrouwen stoppen met de pil. Circa 50% van de vrouwen die de pil slikken, blijft last houden van hevig bloedverlies. Bij een spiraaltje is dat aanzienlijk minder, maar dit verschilt van vrouw tot vrouw. Mocht je nog een kinderwens hebben en last hebben van hevig bloedverlies, dan schrijft de huisarts meestal eerst een hormoontherapie voor. Mocht dat niet helpen, dan zijn er nog andere oplossingen. Bekijk alle mogelijkheden hier.
Alternatieven voor de pil en spiraal
De pil en spiraal zijn bedoeld als anticonceptiemiddel. Hormonale anticonceptie beïnvloedt ook de hoeveelheid bloedverlies en wordt daarom vaak als behandeling van menorragie voorgeschreven. De hormonen kunnen een nadelige invloed hebben, waardoor sommige vrouwen zonder kinderwens voor alternatieven kiezen zoals de NovaSure-behandeling en baarmoederverwijdering.