De hele wereld op zijn kop bij hormoongebruik

De hele wereld op zijn kop bij hormoongebruik
9 March 2015
Behandelingen

Daar loop je dan met je goede gedrag, misselijk en chagrijnig op weg naar je werk. En alsof dat nog niet genoeg is, begint er bij aankomst op kantoor een lichte hoofdpijn op te spelen. En dat terwijl je vandaag de hele dag in vergadering zit! Het is overduidelijk weer die week van de maand en je lichaam doet weer lekker mee. Wij snappen maar al te goed dat hormonen niet je beste vriend zijn!

Het hoe en wat van hormoontherapie

Als je lijdt aan hevig menstrueel bloedverlies, wil je hoogstwaarschijnlijk niets liever dan een oplossing vinden en jezelf weer zorgeloos in een witte broek hijsen zonder je druk te hoeven maken dat je doorlekt. Eén van de oplossingen voor dit alles is hormoontherapie. Een geneesmiddel met oestrogeen en/of progestine dat het baarmoederslijmvlies dunner maakt en daardoor hevig bloedverlies vermindert. Voorbeelden van hormonale behandelingen zijn de anticonceptiepil en het spiraaltje.

Dat klinkt allemaal lief en aardig, zo’n verdunning van het slijmvlies, maar voor veel vrouwen gaat de behandeling gepaard met bijwerkingen die iets minder aangenaam zijn. Onrustige gevoelens, hoofdpijn, buikpijn, acne, gewichtstoename, you name it. Allemaal voorbeelden van bijwerkingen die bij een behandeling met hormoontherapie zich kunnen voordoen. Voor één op de drie vrouwen zijn de bijwerkingen en de gebrekkige werking op het verminderen van het bloedverlies zelfs genoeg redenen om te stoppen met hormoontherapie en op zoek te gaan naar een behandeling die wel effectief is.

Behandelingen zonder hormonen

En die zijn er wel! Naast hormoontherapie kun je ook denken aan dilatatie en curettage, endometrium ablatie en verwijdering van de baarmoeder. Moeilijke termen waarbij een verdere uitleg zeker niet misplaatst is.

Dilatatie en curettage
Bij dilatatie en curettage (D&C) wordt de bovenste laag van het baarmoederslijmvlies weggeschrapt. Vaak gebruikt men de procedure om het probleem vast te stellen en niet als echte behandeling tegen hevig menstrueel bloedverlies. D&C is dan ook geen definitieve oplossing, maar zorgt slechts tijdens een paar cycli voor een lichtere menstruatie.

Endometrium ablatie
Deze methode lijkt op de vorige behandeloptie, echter is deze ingreep wel een permanente oplossing voor hevig bloedverlies. Een voorbeeld van endometrium ablatie die bij veel vrouwen succesvol is gebleken, is de NovaSure behandeling. Een eenvoudige en snelle behandeling waarbij het baarmoederslijmvlies wordt verwijderd en de baarmoeder zelf dus behouden blijft. Ook worden de bijwerkingen van een hormoonbehandeling vermeden. Twee vliegen in één klap! Daarbij hoef je door de snelle hersteltijd niet lang stil te zitten na de behandeling en kan je snel je oude leventje weer oppakken. Een succesvolle behandeling, want ruim twee miljoen vrouwen gingen jou al voor en hebben met de NovaSure behandeling een einde gemaakt aan hevige menstruaties.

Verwijdering van myomen en/of poliepen (vleesbomen)
Eén van de meest voorkomende oorzaken van hevige menstruaties zijn myomen en/of poliepen. Deze kunnen eenvoudig verwijdert worden wanneer deze zich in de baarmoederholte bevinden. In veel gevallen verhelpt dit de hevige menstruaties. Bekijk hier meer informatie over de Myosure-methode om myomen en poliepen eenvoudig te verwijden. Het verwijderen van myomen en poliepen is altijd zonder hormonen.

Baarmoederverwijdering
Een ander alternatief voor hormoontherapie is hysterectomie, het verwijderen van de baarmoeder. Een zware operatie met een herstelperiode van minstens zes weken. Tijdens de ingreep wordt de baarmoeder in zijn geheel via een insnede in de buikwand verwijderd. De risico’s tijdens de operatie zijn niet mis: je kunt onder andere zware infecties oplopen, last krijgen van bloedstolsels en beschadigingen oplopen aan inwendige organen. Na de operatie kun je last krijgen van koorts, infecties van de urinewegen, pijn tijdens de seks en constipatie. Logischerwijs word je na het verwijderen van de baarmoeder niet meer ongesteld en kan je niet meer zwanger worden.

Kijk en vergelijk!

Eén ding is zeker, jouw hevige menstruaties kunnen worden aangepakt. Ook zonder de bijkomstigheid van hormonen! De ene methode is heftiger dan de andere, maar er is ongetwijfeld een behandeling te vinden die voldoet aan jouw wensen en behoeften. Vergelijk de behandelopties met elkaar en overweeg alle mogelijkheden goed tegen elkaar af wegen om een behandeling te vinden die bij je past.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?