Adenomyose

Ongeveer 2 op de 10 vrouwen krijgt adenomyose 9. Dit is een aandoening waarbij cellen van het baarmoederslijmvlies (endometrium) in de spierwand van de baarmoeder (myometrium) worden aangetroffen. Dat kan onder meer tot hevige menstruaties leiden.

Adenomyose wordt ook wel ‘endometriose interna’ genoemd. Dit is een wat verwarrende term, omdat het bij endometriose gaat om op baarmoederslijmvlies lijkend weefsel buiten de baarmoederholte. Wel is het zo dat bij vrouwen met diep infiltrerende endometriose (DIE) vaak ook adenomyose wordt geconstateerd.

Hevigbloedverlies

Oorzaken

Het is niet precies bekend waarom adenomyose ontstaat. Een theorie is dat er iets mis gaat als baarmoederslijmvlies zich probeert te herstellen na een beschadiging. Wellicht spelen ook genen, hormonen en het afweersysteem een rol.

Adenomyose kan zich voordoen bij elke vrouw in de vruchtbare leeftijd, maar komt het vaakst voor bij vrouwen tussen 40-50 jaar en bij vrouwen met kinderen.

Het lijkt er niet op dat adenomyose de kans op zwangerschap vermindert. Wel verhoogt het mogelijk het risico op een miskraam of vroeggeboorte. Er zijn echter geen manieren bekend om het te voorkomen.

Symptomen

De meest voorkomende klachten zijn:

  • Zware, pijnlijke of onregelmatige menstruaties
  • Bekkenpijn voor de menstruatie
  • Een zwaar/ongemakkelijk gevoel in het bekken

Minder vaak voorkomende klachten zijn:

  • Pijn tijdens geslachtsgemeenschap
  • Pijn tijdens de stoelgang

Klachten als gevolg van adenomyose verdwijnen na de menopauze. Omdat symptomen als hevig bloedverlies en pijnlijke menstruaties ook een andere medische oorzaak kunnen hebben, is het altijd handig onderzoek te laten doen.

Vermoed je dat je adenomyose hebt? Maak dan een afspraak met de huisarts.

Bereid je voor op een gesprek met de huisarts.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?