Polycysteus ovarium syndroom (PCOS)

Bij het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) is de werking van de eierstokken verstoord 10. Dit kan een breed scala aan klachten geven. Een onregelmatige menstruatiecyclus, met als gevolg een verminderde kans op zwangerschap, is het belangrijkste symptoom. PCOS komt naar schatting bij 5 tot 10% van de vrouwen voor. Hoe PCOS ontstaat is niet bekend. Waarschijnlijk zijn er meerdere oorzaken en spelen meerdere hormonen een rol.

Hevigbloedverlies

Letterlijk betekent polycysteus-ovariumsyndroom dat de eierstokken (ovaria) meerdere (poly) cystes (follikels) bevatten. Follikels zijn eiblaasjes waarin een eicel rijpt. Normaal gesproken komen na elke menstruatie een paar eiblaasjes tot ontwikkeling en groeit één van die blaasjes verder uit, totdat de follikel halverwege de menstruatiecyclus openbarst en de eicel vrijkomt. Dit is de ovulatie.

Bij vrouwen met PCOS bevatten de eierstokken meer follikels dan normaal, maar blijven deze onderontwikkeld. Deze onderontwikkelde follikels worden cysten genoemd. Polycysteuze eierstokken zijn iets groter dan normale eierstokken.

Symptomen

De belangrijkste klacht bij PCOS is een verminderde of ontbrekende eisprong. Meestal resulteert dit in een onregelmatige of zelfs uitblijvende menstruatie, maar ook hevig en/of langdurig menstrueel bloedverlies komt voor.

Andere symptomen van PCOS zijn een teveel aan lichaamsbeharing, kaalheid, acne, een vette huid of een te hoog testosterongehalte in het bloed. Veel vrouwen met PCOS hebben last van overgewicht. PCOS vermindert de kans op zwangerschap. Een goede diagnose is dus van belang.

Vermoed je dat je PCOS hebt? Maak dan vandaag nog een afspraak met de huisarts en vraag om doorverwijzing naar de gynaecoloog.

Bereid je voor op een gesprek met de arts.

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?