NovaSure

Het endometrium bestaat feitelijk uit twee lagen, namelijk een basale laag, die altijd aanwezig is, en een functionele laag die tijdens de menstruatiecyclus wordt opgebouwd zodat de bevruchte eicel zich kan nestelen. Wordt deze eicel niet bevrucht dan wordt de laag weer afgevoerd tijdens de menstruatie. Bij de ene vrouw is het baarmoederslijmvlies dikker dan bij de andere. Een dikkere laag betekent over het algemeen meer bloedverlies tijdens de menstruatie. Verwijdering van het baarmoederslijmvlies is dan een beproefde manier om dit hevige menstruele bloedverlies te verminderen of het bloedverlies zelfs helemaal te stoppen 27, 31, 32. Lees meer

Hevigbloedverlies
Voordelen
 • Eenmalig
 • Veilig en efficiënt
 • Uitstekend slagingspercentage
 • Geen voorbehandeling nodig
 • Kan op elk moment van de menstruatiecyclus
 • Snel herstel
 • Het baarmoederslijmvlies wordt verwijderd, niet de baarmoeder zelf
 • Bloedingen verminderen of stoppen helemaal
Nadelen
 • Alleen geschikt voor vrouwen zonder kinderwens
 • Vereist een plaatselijke of volledige verdoving
 • Kan niet ongedaan worden gemaakt
 • Anticonceptie blijft nodig

Innovatieve behandelmethode

NovaSure is een innovatieve behandelmethode waarbij het slijmvlies aan de binnenkant van de baarmoeder met behulp van radiofrequentie-energie wordt verwijderd. Het is dus een vorm van endometriumablatie (endometrium = baarmoederslijmvlies en ablatie = verwijdering).

Voordelen van de NovaSure-behandeling zijn dat deze eenmalig is, kort duurt (maximaal twee minuten) en poliklinisch, onder plaatselijke verdoving, kan worden uitgevoerd. Het herstel is snel. Meestal kun je de volgende dag je dagelijkse bezigheden alweer hervatten. De behandeling kan bovendien in elke fase van de menstruatiecyclus worden uitgevoerd.

Voor wie is NovaSure bedoeld?

Om voor NovaSure in aanmerking te komen moet je wel aan een paar voorwaarden voldoen.

Allereerst moet worden uitgesloten dat er andere oorzaken zijn die ten grondslag liggen aan hevig bloedverlies, zoals myomen, poliepen of een infectie. Voor tot de ingreep wordt overgegaan moet je dus eerst inwendig en middels een uitstrijkje worden onderzocht.

Belangrijk is ook dat er geen kinderwens meer is. Zwanger worden na de behandeling brengt namelijk grote risico’s met zich mee. Maar doordat je baarmoeder blijft functioneren is zwangerschap nog wel mogelijk. Voorbehoedsmiddelen gebruiken blijft dus een must.

Hoe NovaSure werkt

Tijdens de behandeling wordt de baarmoederhals plaatselijk verdoofd. Soms wordt ook een kalmerend middel toegediend. Via de vagina en baarmoederhals wordt een dun buisje ingebracht om je baarmoeder op te meten. Door dat buisje wordt een soort waaier van gaas ingebracht die zich uitvouwt en de afmeting van de baarmoeder aanneemt. In circa 90 seconden (maximaal 120 seconden) krijgt de baarmoeder radiofrequentie-energie toegediend en wordt de waaier heet. Het baarmoederslijmvlies verdroogt daardoor. De waaier wordt teruggetrokken in het buisje en uit de baarmoeder verwijderd 36.

Hoe NovaSure voelt

Tijdens de behandeling kun je een hevige druk in je onderbuik voelen. Die pijn houdt maximaal 90 seconden aan. Afhankelijk van de dikte van het baarmoederslijmvlies kan dit ook korter zijn. De pijn neemt na de ingreep meestal snel af, waardoor je direct na de behandeling weer naar huis kunt.

Het is ook mogelijk de behandeling onder volledige verdoving (ruggenprik of narcose) te ondergaan. In dat geval is er sprake van een dagopname. Tijdens de behandeling voel je dan geen pijn, na afloop kun je wel last hebben van wat lichte krampen.

Het effect van NovaSure

Het effect van de NovaSure-behandeling is een normale of lichte menstruatie of zelfs helemaal geen menstruatiebloedingen meer 32. Doordat de menstruatie minder heftig is, is er ook beduidend minder kans op menstruatiepijn. Ook PMS-verschijnselen kunnen verminderen.

Doordat je minder snel last zult hebben van ijzertekort heb je beduidend meer energie. En doordat het baarmoederslijmvlies wordt verwijderd en niet de baarmoeder zelf, blijft de hormoonhuishouding hetzelfde, waardoor je niet vervroegd in de overgang raakt. Voor meer informatie kun je hier de NovaSure-brochure downloaden.

De afgelopen tien jaar zijn wereldwijd meer dan twee miljoen vrouwen behandeld met deze innovatieve methode, die door het Amerikaanse bedrijf Hologic werd ontwikkeld. Tot grote tevredenheid: 97% zegt deze behandeling bij andere vrouwen aan te bevelen. Een klinische test heeft uitgewezen dat ruim 9 van de 10 vrouwen na de behandeling met NovaSure geen last meer hebben van hevig bloedverlies. Daarbij geven 4 op de 5 vrouwen aan meer tijd te hebben voor werk en dat zij geen activiteiten meer hoeven te verzuimen vanwege heftige menstruatie 32.

Onderaan deze pagina kun je ervaringen van vrouwen lezen die de NovaSure-behandeling hebben ondergaan.

Dr. Peggy Geomini over het effect van een NovaSure-behandeling

Kenmerken
OorzaakHevig bloedverlies
TijdsduurMax. 2 minuten. Ingreep gemiddeld 90 seconden
Wordt het vergoed?Ja
RevalidatieDe meeste vrouwen ervaren geen hevige pijn, maar wel krampen van de baarmoeder tot enkele uren na de ingreep. Over het algemeen kan iedereen de volgende dag weer normaal functioneren.

De NovaSure procedure

Plaatselijke of volledige verdoving (ruggenprik of narcose).
Via de vagina en baarmoederhals wordt een dun buisje ingebracht om je baarmoeder op te meten.
De waaier van gaas wordt door een buisje geschoven, waarna het uitvouwt en de afmeting van de baarmoeder aanneemt.
In circa 90 seconden (maximaal 120 seconden) krijgt de baarmoeder radiofrequentie-energie toegediend en wordt de waaier heet.
De waaier wordt teruggetrokken in het buisje en uit de baarmoeder verwijderd.
1
2
3
4
5

Stappenplan voor behandeling

1. Huisarts
2. Gynaecoloog
3. Ingreep
Huisarts
Stap 1:Huisarts

Samen met de huisarts wordt bepaald in hoeverre hevig bloedverlies je leven beïnvloedt en welke behandelmethoden mogelijk zijn. De huisarts verwijst door naar de gynaecoloog.

Gynaecoloog
Stap 2:Gynaecoloog

De gynaecoloog doet diagnostische testen om uit te sluiten dat afwijkingen als poliepen, myomen of infecties de oorzaak van het hevig bloedverlies zijn.

Ingreep
Stap 3:Ingreep

NovaSure kan poliklinisch worden uitgevoerd. Kort na de behandeling kun je weer naar huis. Als voor volledige narcose of een ruggenprik wordt gekozen, volgt een dagopname.

Veelgestelde vragen over NovaSure

Vermindert ook de menstruatiepijn na een NovaSure-behandeling?

NovaSure is in eerste instantie bedoeld om hevig bloedverlies te verminderen of zelfs te stoppen. Menstruatiepijn wordt veroorzaakt door krachtige samentrekkingen van de baarmoeder, dit komt bij hevig bloedverlies vaker en heviger voor. Veel vrouwen hebben na de NovaSure-behandeling dan ook aanmerkelijk minder menstruatiepijn.

Kan ik na verwijdering van het baarmoederslijmvlies nog zwanger raken?

Ja, je kan na het verwijderen van baarmoederslijmvlies nog zwanger raken, ook al is de kans op zwangerschap wel kleiner geworden. Dit is echter sterk af te raden, aangezien het gevaarlijk is voor moeder en foetus. Het is dus belangrijk om anticonceptie te gebruiken, zoals de pil, het spiraaltje of een condoom.  De NovaSure-behandeling is dan ook alleen geschikt voor vrouwen die geen kinderwens (meer) hebben of vrouwen in de premenopauze. 

Hoe weet je na een NovaSure-behandeling of je in de overgang bent?

Als je na een NovaSure-behandeling nog lichte bloedingen hebt zal je merken dat die bloedingen onregelmatiger worden of uitblijven. Heb je geen bloedverlies meer sinds de Novasure-behandeling? Dan kun je het merken aan overgangsklachten als opvliegers, hoofdpijn, gewichtstoename, vaginale droogheid, slapeloosheid, nachtelijk zweten of meer zweten dan normaal.

Bereid je voor

Aarzel je om naar de huisarts te gaan? Bekijk hier wat je precies kan verwachten en hoe je je kunt voorbereiden. Vul de vragenlijst in en download het menstruatieschema.

Hoe bereid ik mij voor?
Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?