Endometriose

Naar schatting heeft 1 op de 10 vrouwen endometriose 9. Dit is een chronische aandoening. Hevige en pijnlijke menstruaties zijn het opvallendste symptoom. Bij endometriose komt op baarmoederslijmvlies (endometrium) lijkend weefsel ook buiten de baarmoederholte voor, bijvoorbeeld op het buikvlies of in organen in de onderbuik, zoals eileiders, eierstokken, darmen, blaas of vagina.

Endometrioseweefsel reageert net als endometriumweefsel op de hormonale cyclus: het wordt opgebouwd en weer afgebroken onder invloed van oestrogeen en progesteron. Doordat het niet via de vagina kan worden afgevoerd, kunnen allerlei problemen ontstaan.

Hevigbloedverlies

Tijdens de menstruatie of pilbloeding kunnen in de endometriosehaarden ontstekingen optreden, met irritatie van het betreffende orgaan en littekenweefstel of vergroeiingen en verklevingen tot gevolg. De grootte van de endometriosehaard is geen indicatie voor de hevigheid van de klachten.

Endometriose kan alle vrouwen en meisjes in de vruchtbare leeftijd treffen, ongeacht hun etnische achtergrond. Een diagnose is belangrijk omdat endometriose onder meer tot verminderde vruchtbaarheid kan leiden.

Oorzaken

Er is nog geen wetenschappelijk bewezen oorzaak voor endometriose. Genen zijn zeer waarschijnlijk van invloed. Vrouwen met een eerstegraads familielid met endometriose hebben een verhoogde kans. Waarschijnlijk spelen gynaecologische- en omgevingsfactoren en het tijdstip van de eerste menstruatie een rol.

Symptomen

De symptomen van endometriose zijn heel divers en variƫren van menstruatieklachten tot en met pijn bij het vrijen, (chronische) buikpijn, vermoeidheid en blaas- en darmproblemen. Menstruatie gerelateerde klachten bij endometriose zijn onder meer:

  • Hevig menstrueel bloedverlies
  • Extreme menstruatiepijn
  • Een onregelmatige cyclus
  • Langdurige menstruaties
  • Spotting (doorbraakbloedingen)
  • Verlies donkergekleurd (oud) menstruatiebloed

Vermoed je dat je endometriose hebt? Neem dan contact op met de huisarts.

Bereid je voor op een gesprek met de arts..

Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?