MyoSure

De MyoSure-behandeling is voor vrouwen die last hebben van hevig menstrueel bloedverlies door myomen of poliepen. Je komt ervoor in aanmerking als je niet zwanger bent, geen last hebt van bekkeninfecties of afwijkingen aan de baarmoederhals en als er geen sprake is van baarmoeder(hals)kanker.

Hevigbloedverlies
Voordelen
  • Geschikt voor vrouwen met een kinderwens
  • Baarmoeder(wand) blijft behouden
  • Uitstekend slagingspercentage
  • Geen voorbehandeling nodig
  • Snel herstel
  • Bloedingen verminderen
Nadelen
  • Vereist een plaatselijke of volledige verdoving
  • Moet soms worden herhaald
  • Anticonceptie blijft nodig

Hoe werkt de MyoSure behandeling?

De MyoSure-behandeling gebeurt meestal poliklinisch, waardoor je nog dezelfde dag naar huis kunt. De gynaecoloog brengt via de vagina een instrument in de baarmoeder, waarmee de myomen of poliepen worden verwijderd. Gemiddeld duurt het 10 minuten om een myoom van circa 3 centimeter te verwijderen 50. Zie verder op deze pagina een illustratie hoe de MyoSure methode werkt.

Myomen in de baarmoederwand

Als het myoom in de baarmoederwand zit, wordt vaak gekozen voor embolisatie in plaats van de MyoSure methode; de bloedvaten naar het myoom worden dan gedicht. Myomen aan de baarmoederwand en endometriumpoliepen kunnen wel veilig via de MyoSure-behandeling worden verwijderd. Poliepen kunnen teruggroeien dus soms moet de behandeling worden herhaald. Na deze behandeling kun je gewoon zonder problemen zwanger worden.

Last van hevig bloedverlies en weet je niet zeker of dit veroorzaakt wordt door myomen? Raadpleeg je huisarts. Deze kan onderzoeken of je last hebt van myomen (ook wel vleesbomen genoemd).

Mocht je geen myomen hebben dan zijn er alternatieve behandelingen tegen hevig bloedverlies. Vrouwen zonder kinderwens kunnen kiezen bijvoorbeeld kiezen voor de NovaSure behandeling.

Dr Peggy Geomini over het verwijderen van een myoom/poliep in de polikliniek

Kenmerken
OorzaakMyomen of poliepen
TijdsduurGemiddeld 10 minuten
Wordt het vergoed?Ja
RevalidatieNa de behandeling kun je last hebben van lichte pijn, kramp en misselijkheid. Meestal kun je na één of twee dagen de dagelijkse activiteiten hervatten.

De MyoSure procedure

De gynaecoloog brengt via de vagina een hysteroscoop binnen.
Via de hysteroscoop wordt een vloeistof ingebracht waardoor de wanden van de baarmoeder uit elkaar worden gedrukt.
De gynaecoloog bekijkt de binnenkant van de baarmoeder.
Het MyoSure instrument wordt door de hysteroscoop geschoven en in de baarmoeder gebracht.
Het MyoSure instrument hapt het myoom of de poliep in stukjes weg.
1
2
3
4
5

Stappenplan voor behandeling

1. Huisarts
2. Gynaecoloog
3. Ingreep
Huisarts
Stap 1:Huisarts

Samen met de huisarts wordt bepaald wat de oorzaak is van hevig bloedverlies en welke behandelmethoden mogelijk zijn. De huisarts verwijst door naar de gynaecoloog.

Gynaecoloog
Stap 2:Gynaecoloog

De gynaecoloog doet diagnostische testen om uit te vinden of poliepen of myomen de oorzaak zijn van hevig bloedverlies.

Ingreep
Stap 3:Ingreep

De MyoSure-behandeling wordt meestal poliklinisch uitgevoerd. Kort na de behandeling kun je weer naar huis. Als voor volledige narcose of een ruggenprik wordt gekozen, volgt een dagopname.

Veelgestelde vragen over MyoSure

Kun je nog zwanger worden na een MyoSure-behandeling?

Met de MyoSure-behandeling blijft de baarmoeder behouden en blijft de baarmoederwand intact. Hierdoor kun je nog steeds zwanger worden na de behandeling.

Wanneer weet ik of mijn menstruatie normaal is na een behandeling?

Dat hangt af van de grootte en plaats van de afwijking die met de Myosure is verwijderd. Tijdens de eerste menstruatie na de ingreep is de wondgenezing vaak nog niet optimaal. Bij een normaal herstel is de tweede menstruatie meestal wel een goede graadmeter. Na drie maanden kun je ervan uitgaan dat de situatie zo blijft.

Hoe snel kun je je dagelijkse activiteiten hervatten na een behandeling?

Direct na de MyoSure-behandeling kun je last hebben van kramp, lichte pijn of misselijkheid. Ook een rood-, geel- of bruinachtige afscheiding is normaal. De meeste vrouwen kunnen de dagelijkse activiteiten na één of twee dagen weer hervatten.

Ervaring
Bereid je voor

Aarzel je om naar de huisarts te gaan? Bekijk hier wat je precies kan verwachten en hoe je je kunt voorbereiden. Vul de vragenlijst in en download het menstruatieschema.

Hoe bereid ik mij voor?
Op zoek naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de omgeving?